понеділок, 31 грудня 2012 05:30

"Уже нічого нема, тільки пиріжок із картоплею"

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Пообідали в кафе трьох найбільших залізничних вокзалів області. Порівнювали ціни та сервіс.

Вузлова станція ім. Шевченка на околиці Сміли — найбільший залізничний вокзал області. Кафе в Південному вокзалі. Відчиняю масивні дерев'яні двері й потрапляю у велику простору залу. Зліва — 10 столів зі стільцями. За одним обідають троє.

— Ви присідайте, — гукають із кухні. — Зараз офіціант підійде.

Чекаю 2 хв. У залі — високі стелі, прохолодно. Офіціантка — невисока повна блондинка років 30 — пропонує на вибір:

— На перше є рисовий суп і борщ. На друге — биточки, ковбаски та котлети. Картопляне пюре. Салати — бурячок, вінегрет і капуста. Чай і кава. Що будете брати?

Замовляю півборщу, ковбаски з вареною картоплею, капусту й чай. За 3 хв. приносить усе. Борщ бурякового кольору зі сметаною. У тарілці — два шматки м'яса. На іншій лежать ковбаски — дві вузькі котлети. Картопляне пюре присмачене підливою. У маленькій мисці — квашена капуста. До неї поклали три шматки копченої ковбаси. У фарфоровій чашці — окріп із пакетиком чаю "Ліптон". На окремій таці — замотані в білі серветки ложка й виделка. Біля них — дві скибки хліба. Офіціантка подає написаний від руки рахунок: борщ обійшовся в 4,5 грн, ковбаски — 13 грн, капуста — 4,9 грн, чай — 3 грн, хліб — 60 коп. За все плачу 26 грн.

Починаю з борщу. Враження, що його розігріли. У ковбасках достатньо м'яса. Картопля — гарно потовчена, не солодка. Капуста смачна, хрустить на зубах.

До зали заходять троє чоловіків. Один із них роззирається. Запрошую його сідати. Чоловік замовляє борщ і битки. З'їдає швидше за мене. За годину в кафе заходять дев'ятеро відвідувачів.

Зі станції Христинівка потяги йдуть на Черкаси, Львів, Одесу, Вапнярку, Козятин. На вокзалі приміщення з написом "Кафе "Експрес" зачинене. Крізь двері видно порожню залу, немає ні столів, ні стільців. Кафетерій є на пероні. При вході напис на аркуші паперу "Комплексні обіди, кава, чай".

Після опівдня звідти виходять кілька чоловіків напідпитку. Усередині ще двоє — один доїдає за столом смажену рибу, інший спілкується з продавцем. У приміщенні чотири столи, застелені дешевою клейонкою. На одному стоїть пластиковий стакан із недопитим чаєм, на іншому — миска з крихтами. На барній стійці розставлені кілька тарілок зі шматками оселедця, котлетами, битками, смаженими карасями. Є пиріжки з капустою, картоплею та м'ясом. Меню немає. Їжу готують не в цьому приміщенні.

— Комплексний обід — це борщ, 7 гривень, картопляне пюре теж 7 гривень, до нього можете взяти щось із м'яса чи риби, — каже продавець. — Усе підігрію в мікроволновці. Вам дуже гаряче, чи так?

Борщ, пюре з битком, два шматки білого хліба обходяться в 25 грн 25 коп. Чек не дають. Сідаю за стіл, одразу переді мною продавець прибирає стакан із недопитим чаєм. Приносить у серветках залізні ложку та виделку. За кілька хвилин — два шматки хліба на тарілці й борщ. Він червоного кольору, посередині біла смужка майонезу. Серед капусти плавають кілька шматків картоплі та вареного жиру, м'яса і квасолі немає. Картопляне пюре густе, полите жирною підливою. Биток тонкий, м'ясо жилаве, борошно не просмажене, занадто багато олії. Друга страва холодна.

Вокзал на станції селища Цвіткове Городищенського району — велика хата, утеплена сайдингом. Усередині лише каса. Немає ні кафе, ні магазину. Пообідати радять у кафе "Європа" за 20 м від вокзалу.

Заходжу туди після 15.00. У залі зайняті два столи. Біля одного чоловіки п'ють пиво. За другим — обідають. Підходжу до барної стійки.

— Що у вас є поїсти?

— Уже нічого. Оно хлопці забрали останній борщ і тушену капусту. Можу запропонувати пиріжок із картоплею.

До пиріжка прошу плавлений сирок "Звенигора". Замовляю каву. Продавщиця відкриває зелену банку "Якобса", сипле у пластиковий стакан чайну ложку кави й заливає до половини окропом. Сир обходиться в 6 грн, пиріжок — 3, кава — 2 грн.

За столом кілька хвилин чекаю, доки вихолоне пиріжок. Картопля в ньому несмачна, грудками. Їм кілька хвилин. За цей час заходять кілька чоловіків. Більшість просить налити 50 г горілки. Коли виходжу, бачу на дверях оголошення. Односельців запрошують відсвяткувати Новий рік у бенкетному залі на другому поверсі.

Зараз ви читаєте новину «"Уже нічого нема, тільки пиріжок із картоплею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути