Топ-6 направлений для инвестирования в Украине

Как украинцам диверсифицировать риски и сформировать оптимальный портфель для инвестиций

Уже на початку 2022 року аналітики ринку прогнозують турбулентність економіки, а в інвесторів переважають девальваційні настрої.

Тим не менше, надійні інструменти інвестування в Україні існують, а їхній вибір доволі різноманітний, аби сформувати різні інвестиційні портфелі та диверсифікувати ризики.

Раніше ми вже розглядали один з можливих інвестиційних портфелів, де пропонувалося розділити капітал порівну та вкласти частину в державні облігації, а за іншу поступово викуповувати акції індексного фонду американських акцій SPY.

Тоді, говорячи про облігації, основний акцент робився на гривневі з коротким терміном обертання, аби можна було відразу відреагувати на зміну ситуації в країні.

Нині ж, зважаючи на запит клієнтів на ризик та можливу девальвацію, розглянемо в порядку ранжування інструментів більш ризиковий портфель.

Отже, у які топ-6 інструментів можна вкластися в 2022 році? Відразу попереджаю, викладений варіант портфелю, є більш ризикованим, проте і потенційно більш дохідним.

Усі інструменти, що будуть проаналізовані нижче, доступні для купівлі та зберігання в Україні.

Що входить в топ-6?

Інвестиційні експерти у 2022 році пропонують розглянути таку стратегію: інвестиційний капітал розподілити у співвідношенні 30/70. Перші 30% варто спрямувати на викуп облігацій зовнішньої державної позики (ОЗДП), а 70% інвестувати в американські акції.

Інвестиційний капітал пропонують розподілити у співвідношенні 30/70

ОЗДП номіновані в доларах США, для свого портфелю їхній термін погашення — не повинен перевищувати 2023-2024 рр.

Зараз ставка за такими ОЗДП сягає 9%, але варто зважати на те, що конвертація грошей у валютні активи та збереження в них додатково додає ще й доларову інфляцію на ваш капітал, але перестраховує від можливого обвалу гривні, про який все частіше йдеться в аналітичних прогнозах на цей рік.

Суму, яку ми залишили із загального капіталу (70%) на інвестиції в акції іноземних компаній, краще, знову ж таки, розділити на дві частини (50 та 20%, мається на увазі процент від первинного інвестиційного капіталу).

Більшу спрямовуємо у стабільний загальний фонд, а за іншу – купуємо акції окремих компаній з великими перспективами.

Для надійної фондової інвестиції пропонуємо звернути увагу на купівлю фонду ETF S&P 500, до якого входять провідні американські компанії, що мають найбільшу капіталізацію.

Список фонду перевіряється щоквартально та змінюється, якщо акції певних компаній втрачають ліквідність. Диверсифікація інвестицій і тут допоможе вберегтися від ринкових коливань.

Решту інвестиційного портфелю варто розподілити між компаніями зі світовими іменами та придбати акції:

• Amazon;

• Microsoft;

• Googlе;

• Meta (раніше Facebook).

Чому так, поговоримо трохи згодом. А тут варто ще зазначити, що усі наведені інструменти допущені НКЦПФР до торгів в Україні. З повним переліком інструментів можна ознайомитися на сайті регулятора.

Чим вигідний такий інструментарій інвестицій?

ETF S&P 500 – сам по собі вже диверсифікований інструмент, оскільки складається із 500 провідних компаній, що здійснюють значний вплив на американську економіку.

За рахунок такої диверсифікації, він є менш волатильним (тобто не схильний до різкої зміни ціни за короткий проміжок часу), а отже — більш стабільним та надійним інструментом збереження і примноження коштів.

Це означає, що різкий ріст чи падіння акцій певної компанії не надто вплине на загальний портфель в цілому.

З іншого боку, інвестування в окремі компанії є суто індивідуальною ринковою ідеєю, і підхід тут може бути персоналізованим, відповідно до уподобань інвестора.

Американських брендів, які мають потенціал для розвитку, безліч, причому в абсолютно різних галузях та напрямках.

Але не можна уникнути нинішніх реалій та тенденцій. Тому у 2022 році інвесторам рекомендується особливу увагу звернути на наявність у портфелі акцій IT-компаній.

Чому варто звернути увагу на акції Amazon, Microsoft, Googlе та Facebook?

Amazon та Microsoft – компанії-гіганти, монополісти ринку, що займають провідне місце у своїй сфері, але, крім цього, розвиваються ще й у напрямку інших послуг, одна з них – хмарні зберігання даних, що нині набирають обертів.

До того ж, діджиталізація і раніше була невідворотним процесом для всіх сфер економіки, однак, тотальний локдаун та переведення більшості працівників на віддалений формат роботи значно прискорили процес.

Світовий бізнес переходить в "хмарку". А отже, розширення можливостей повноцінної роботи через мережу інтернет забезпечить сервісам Amazon та Microsoft лідерство протягом, як мінімум, 2022 року, а також успішний розвиток у довгостроковій перспективі.

Googlе та Facebook, окрім відносно низького показника коефіцієнту співвідношення за ціною акцій та потенційним прибутком (P/E — price to earnings), що нині становить 28 та 24 відповідно, мають ще й неабиякі перспективи розвитку.

Це означає, що акції цих компаній в довгостроковій перспективі будуть тільки зростати в ціні.

А початок формування "Мета Всесвітів" вже став першим кроком для створення ринку нового типу, де і Googlе, і Facebook явно посідатимуть не останні місця.

Обираючи компанії для інвестицій, варто ознайомитися з ринковою та економічною аналітикою. Адже трапляється, що акції певних компаній можуть бути дещо "перегріті".

Обираючи компанії для інвестицій, варто ознайомитися з ринковою та економічною аналітикою. Адже трапляється, що акції певних компаній можуть бути дещо "перегріті"

Професійні трейдери вже давно очікують деяке падіння цін на ринку. Проте, зміна індексу є не сигналом до виходу, а, скоріше, навпаки, чудовою можливістю зайти в ринок за вигідною ціною.

Коливання на ринку – звична річ, після довготривалого циклу росту завжди йде певне коригування показників.

Але який би інвестиційний портфель ви не взяли за основу в 2022 році, ніколи не забувайте диверсифікувати ризики. Це дасть можливість не тільки отримати більший прибуток при позитивному розгортанні подій, але й перестрахуватися від втрат, якщо реалізовуватиметься негативний сценарій.

Дмитро Вербицький, для Gazeta.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі