У що вигідно інвестувати в 2022 році

Гроші майже щоденно втрачають свою купівельну здатність

Вкласти гроші у перспективну справу та отримати прибуток хочеться всім. Але насправді ніхто не знає, яка справа, стартап чи галузь буде прибутковою у наступному році. Прогнози експертів – тлумачення економічних процесів, суб'єктивні думки та погляди – моменти, до яких варто дослухатися, але не можна розраховувати на їхню цілковиту правдивість. Прогнози так і можуть залишитися за рівні передбачень у довготривалій перспективі або можуть не справдитися взагалі. Тому варто враховувати можливі ризики та, за можливістю, диверсифікувати інвестиції.

Ціль інвестицій – не лише збільшення прибутків, а насамперед збереження своїх коштів

Варто пам'ятати, що ціль інвестицій – не лише збільшення прибутків, а насамперед збереження своїх коштів. При високому рівні інфляції, масштабному друку грошей навіть країнами, що є лідерами за розвитком економіки, та в умовах можливого початку економічної кризи, викликаної, в тому числі, і пандемією, гроші майже щоденно втрачають свою купівельну здатність. За офіційними даними, рівень інфляції в Україні в жовтні 2021 року становив 10,9%, проте цінники в магазинах вказують на дещо інший рівень. Швидке знецінення грошей, низькі ставки за депозитами та дещо туманні перспективи змушують шукати варіанти збереження та примноження капіталу не тільки активних інвесторів, але й пересічних громадян. То як же правильно інвестувати, аби не втратити накопичення?

Диверсифікація – шлях до безпечних інвестицій

Хоча інвестиції складно назвати цілковито безпечним інструментом, є варіант, який допоможе дещо згладжувати ризикові коливання. Під диверсифікацією мається на увазі розподілення коштів на частини та інвестування у різні напрямки: депозити, облігації, акції. Окрім того, частину грошей, яку ви плануєте залишити в себе для підстраховки, спеціалісти радять зберігати у різних валютах. З приводу співвідношень думки експертів дещо розбігаються, але в цілому відсотки приблизно такі: до 50 – потрібно зберігати в гривні, а ще 50 – у доларах та євро. Якщо ви вирішите полоскотати собі нерви і плануєте перевести частину коштів у криптовалюту, то це має бути дуже маленький відсоток, сума, яку вам не дуже шкода буде втратити через волатильність ринку. На думку експертів, це має бути не більше 5% вашого капіталу. Але повернімося до більш звичних інвестицій.

До 50% грошей потрібно зберігати в гривні, а ще 50% – у доларах та євро

Аби убезпечити себе від ризиків, варто вкладати половину грошей у відносно безризикові інструменти – облігації, а іншу половину – в американські акції, які є більше ризиковим інструментом, проте потенційно дохіднішим. Оскільки американських акцій є безліч, то краще замислитися над інвестиційним фондом, що увібрав в себе акції провідних компаній, які входять до індексу американських акцій SP500. Такий портфель буде максимально диверсифікованим.

Рекомендації до інвестицій в 2022 році

Швидше за все, 2022 рік буде турбулентним як на світових фінансових ринках, так і на українському. Невизначеності додає і виявлення нового штаму коронавірусу – омікрону та можлива поява інших мутацій. Ймовірні швидше звертання програм пом'якшення ФРС США та підвищення ставки НБУ.

Економіка залежатиме від боротьби із коронавірусом та взагалі всією ситуацією, що складеться з пандемією в майбутньому.

В такій нестабільній ситуації важливо мати змогу інвестувати гроші в потрібний момент. Тому не рекомендується вкладати всі кошти відразу вже на початку 2022 року. Краще розділити капітал на частини та інвестувати поступово протягом року.

Не рекомендується вкладати всі кошти відразу вже на початку 2022 року. Краще розділити капітал на частини та інвестувати поступово протягом року

Першу частину коштів, котру порібно інвестувати в надійні інструменти із фіксованою дохідністю, можна вкласти в державні облігації, гарантовані державою. При чому, не менше ніж половина коштів від загального портфелю повинна бути спрямована на купівлю українських облігації із коротким терміном обертання (до часу погашення, тобто проміжок часу, на який інвестор надає державі свої кошти в борг під певний відсоток шляхом купівлі облігацій) – до 6 місяців або до року.

Звісно, ставки за короткостроковими облігаціями дещо нижчі, ніж за довгостроковими. Проте інвестуючи за такою схемою, ви матимете можливість після їхнього погашення перекласти свої кошти більш вигідно, якщо за цей час зростуть ставки на довгострокові облігації. Таким чином вам вдасться зафіксувати вищу ставку дохідності на довший термін (3-5 років).

Другу ж частину коштів, яка виокремлена під більш ризикові, проте дохідніші вклади, варто тримати у "живих" грошах, якими можна буде відразу скористатися. Їх також потрібно розподілити на частини та поступово, протягом року, купувати індексний фонд ETF SP500, а при падінні індексу американських акцій SP500 умовно на 10%, то докупити на весь залишок грошей.

Притримуючись даної стратегії, ви не будете нести непомірні ринкові ризики в непростий рік турбулентності. Знайшовши оптимальні рівні входу, ви зможете не тільки зберегти накопичення, але й, можливо, отримати додатковий прибуток.

Стратегія помірності та очікування дозволить вчасно зорієнтуватися в часи невизначеності та вдало вкласти ваші заощадження у 2022 році.

Дмитро Вербицький, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі