четверг, 16 июля 2009 19:52

Василя Піддубного двічі вкусила змія

З реанімації Ладижинської лікарні виписали 30-річного Василя Піддубного. Його вкусила змія.

Василь живе у селі Оляниця, працює охоронцем будівель колишньої Ладижинської птахофабрики. Того дня був на роботі.

— Люди рвали черешні біля нашої загорожі, — згадує Василь Піддубний. — Ми з напарником Петром Гедзуном йшли їм сказати, щоб не заходили на територію. Раптом відчув — щось запекло біля кісточки на правій нозі. Побачив коричневату змію, завдовжки з метр, яка відповзала вбік. Виявляється, я на неї наступив. Якби був, як завжди, у берцах — нічого не було б. А тоді, як на зло, взув шльопанці. Я четвертий рік на пташниках працюю, гадюк постійно там бачу, часом і п"ятеро на день.

Напарник Василя одразу оглянув його ногу. Побачив сліди від двох укусів. Почав видавлювати із ран отруту.

— Видушив кілька дрібненьких жовтуватих шариків, — продовжує Василь, — після цього поїхали в лікарню. Там поклали в реанімацію, прокапали глюкозу. Я почувався добре, лише місце укусу припухло і піднялася температура.

Цього року ладижинцям частіше трапляються змії, зокрема у воді.

— Купалися з родиною біля залізного мосту, що на місцевій ТЕС, — розповідає 56-річний Микола Петровський. — Пішов подивитися, де краще зайти у воду. Побачив кубло змій. Штуки три там точно було. Поряд школа веслування. Діти постійно у воді. Дружина тепер навідріз відмовляється купатися.

— У нас зустрічаються вужі, мідянки, полози — вони для людини безпечні, бо не мають отруйних залоз, — розповідає біолог із Ладижина 51-річний Юрій Нагорний. — Отруйні  гадюки. Але вони полохливі й не нападають на людей, коли ті самі їх не зачіпають.

Якщо змія залізла до туристичного намету, біолог радить не робити різких рухів. Варто злегка поворухнутися — і змія втече.

— Відсмоктати отруту з ранки потрібно негайно — процедура ефективна протягом кількох секунд після укусу, — радить завідувач відділення швидкої допомоги райлікарні Сергій Лисянський, 45 років. — Категорично не варто накладати джгут, робити розрізи чи припалювання і ніякого спиртного — це прискорить інтоксикацію організму в кілька разів.

Сейчас вы читаете новость «Василя Піддубного двічі вкусила змія». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть