Ексклюзивы
четверг, 25 декабря 2008 17:20

Камені в нирках дроблять спеціальним апаратом

Камені в нирках дроблять спеціальним апаратом

47-річна Тетяна Рябоконь із села Нова Гребля Калинівського району страждає на сечо-кам"яну хворобу. У її нирках утворюється каміння. Від цього в жінки часті напади та різкі болі.

— Буває так болить, що на стіни хочеться лізти, — каже жінка. — Ось недавно був приступ, лікар радив пити "Боржомі". Як лежала в лікарні, діти тільки таку воду приносили. Правда, камінці так і не вийшли. Лікар ще казав по 100 грам коньяку пити і лягати в гарячу ванну. Я пила тільки по 50 грам, бо в мене високий тиск. Але все рівно легше ставало.

Медики радять пацієнтам відвідувати санаторії у місті Трускавець на Львівщині. Там проводять комплексне лікування і дроблять каміння.

При такій хворобі лікарі не радять робити операцію. Краще роздробити камені апаратом. У нирках та сечоводах це роблять літотріптором. Він є у Житомирі та Хмельницькому.

— Камінці дроблять, коли вони перекривають шляхи сечовиділення та якщо розміром камінь більше сантиметра, — каже хірург Калинівської райлікарні Валерій Якимець, 44 роки. — Якось із жовчного міхура витягували камінець, як куряче яйце.

Найчастіше із цією хворобою звертаються люди від 40 до 50 років. Є пацієнти, яким по 12–14.

— Камінці утворюються від порушення обміну речовин, витікання жовчі із жовчного міхура, вживання неякісної води, — пояснює Якимець. — Треба дотримуватися дієти. Не бажано їсти гострої та соленої їжі.

Тетяна Рябоконь їсть різну їжу. Радить не переїдати. Особливо перед сном. Інакше на ранок буде сильний біль.

При перших симптомах цієї хвороби хочеться блювати. З"являються напади, різкі болі в попереку, що віддають у живіт. Вони можуть призводити до знепритомнення.

— Хто вже мав приступи, треба двічі на рік проходити огляд в уролога, — додає лікар. — Щороку кількість хворих на сечокам"яну хворобу збільшується на п"ять відсотків. Якщо при приступах та болі не звернутися до медиків вчасно, виникне запалення нирок — пієлонефрит. Це хвороба, при якій гниє нирка. Тоді лікарі ставлять дренаж, через який витікає гній. Якщо це не допомагає — доведеться видалити нирку.

Сейчас вы читаете новость «Камені в нирках дроблять спеціальним апаратом». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть