Ексклюзивы
четверг, 18 октября 2012 11:00

Іноземці вчать не соромитись української

Іноземці вчать не соромитись української
Справа - футболіст "Карпат" із Нігерії Самсон Ґодвін

Буває в Україні, російськомовні люди соромляться назватись українцем.

Пішов у школу по доньку. Піднявся на 3 поверх, там класні кімнати учнів початкової школи. В коридорі біля "2-Б" кілька чоловік чекають дзвінка на перерву.

Із класу доносяться слова вчительки: "Запам'ятовуємо: український громадянин, український одяг, український автомобіль, український борщ". На хвилину западає тиша, а потім знову лине приглушений голос учительки: "Записуємо під диктовку: українець – це звучить гордо!"

- Це у них зараз предмет "Я і Україна". Але ж не правильно. Хіба може бути український громадянин? Мабуть треба було сказати громадянин України, – каже хтось із батьків .

- А як на мене, добре. Всі так говорять. Яка різниця, суть і так зрозуміла. Мова про українця, – у відповідь сусідка поряд.

Зав'язується дискусія, суть якої в тому, що громадянами України можуть бути і росіяни? і євреї, і чукчі, а українці - це корінний етнос держави, ті, хто споконвіків тут жив, будував, воював, проливав за цю землю кров.

- Вибачте. Я також вважаю себе українцем, хоч за національністю молдаванин, - каже російською чоловік років сорока.

Михайло Грушевський: Українцем є той, хто народився і виріс в Україні і мовою якого є українська. Також - кожен, хто щиро прагне ним бути і почуває себе з українцями однодумцем, членом українського народу та бажає працювати для його блага.

А дійсно. Згідно законодавства, громадянином України є особа, котра набула громадянства в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами. Тобто громадянином України може бути і поляк, і грек, і росіянин. Та чи може і чи мусить такий громадянин називати себе українцем?

У Михайла Грушевського є наукова праця "Хто такі українці і чого вони хочуть". У ній для загалу дається пояснення, що українцем є той, хто народився і виріс в Україні і мовою якого є українська мова. Далі в Грушевського йдеться, що українцем є також кожен, хто щиро прагне ним бути і почуває себе з українцями однодумцем, членом українського народу та бажає працювати для його блага.

Сам знаю кілька випадків, коли підлітки (а це нігерійка та угорець) навчаються в школах із українською мовою навчання. На запитання: "Хто ви за національностю?", впевнено кажуть, що українці.

Але трапляються і різного роду колесніченки, ківалови та інші підспівувачі "русского міра", котрі десятиліттями живуть в Україні, а назвати себе українцем стидяться. Хто вони, за Грушевським, якщо на благо України не працюють?

Сейчас вы читаете новость «Іноземці вчать не соромитись української». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть