Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2012 11:00

Іноземці вчать не соромитись української

Іноземці вчать не соромитись української
Справа - футболіст "Карпат" із Нігерії Самсон Ґодвін

Буває в Україні, російськомовні люди соромляться назватись українцем.

Пішов у школу по доньку. Піднявся на 3 поверх, там класні кімнати учнів початкової школи. В коридорі біля "2-Б" кілька чоловік чекають дзвінка на перерву.

Із класу доносяться слова вчительки: "Запам'ятовуємо: український громадянин, український одяг, український автомобіль, український борщ". На хвилину западає тиша, а потім знову лине приглушений голос учительки: "Записуємо під диктовку: українець – це звучить гордо!"

- Це у них зараз предмет "Я і Україна". Але ж не правильно. Хіба може бути український громадянин? Мабуть треба було сказати громадянин України, – каже хтось із батьків .

- А як на мене, добре. Всі так говорять. Яка різниця, суть і так зрозуміла. Мова про українця, – у відповідь сусідка поряд.

Зав'язується дискусія, суть якої в тому, що громадянами України можуть бути і росіяни? і євреї, і чукчі, а українці - це корінний етнос держави, ті, хто споконвіків тут жив, будував, воював, проливав за цю землю кров.

- Вибачте. Я також вважаю себе українцем, хоч за національністю молдаванин, - каже російською чоловік років сорока.

Михайло Грушевський: Українцем є той, хто народився і виріс в Україні і мовою якого є українська. Також - кожен, хто щиро прагне ним бути і почуває себе з українцями однодумцем, членом українського народу та бажає працювати для його блага.

А дійсно. Згідно законодавства, громадянином України є особа, котра набула громадянства в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами. Тобто громадянином України може бути і поляк, і грек, і росіянин. Та чи може і чи мусить такий громадянин називати себе українцем?

У Михайла Грушевського є наукова праця "Хто такі українці і чого вони хочуть". У ній для загалу дається пояснення, що українцем є той, хто народився і виріс в Україні і мовою якого є українська мова. Далі в Грушевського йдеться, що українцем є також кожен, хто щиро прагне ним бути і почуває себе з українцями однодумцем, членом українського народу та бажає працювати для його блага.

Сам знаю кілька випадків, коли підлітки (а це нігерійка та угорець) навчаються в школах із українською мовою навчання. На запитання: "Хто ви за національностю?", впевнено кажуть, що українці.

Але трапляються і різного роду колесніченки, ківалови та інші підспівувачі "русского міра", котрі десятиліттями живуть в Україні, а назвати себе українцем стидяться. Хто вони, за Грушевським, якщо на благо України не працюють?

Зараз ви читаєте новину «Іноземці вчать не соромитись української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути