Ексклюзивы
пятница, 26 октября 2012 07:30

Парламент візьметься за економіку

Якщо відштовхуватися від даних останніх соцопитувань, можна спрогнозувати: у наступній Верховній Раді може утворитися більшість на основі опозиційних сил. Адже спільно вони набирають майже 40% за партійними списками, до яких додадуться мажоритарники.

І навіть те, що рейтинги "Батьківщини" останнім часом не зростають, компенсуватиметься рівнем підтримки нових партій — "УДАРу Віталія Кличка" та "Україна — Вперед!" Наталії Королевської. Відповідно, саме вони можуть стати ядром демократичної більшості в парламенті. Не варто забувати і про той факт, що серед депутатів Верховної Ради не буде ув'язнених лідерів "Батьківщини" — Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Це зайвий раз говорить про те, що на перші ролі серед опозиційних сил мають усі шанси вийти саме Кличко та Королевська.

— Такий розвиток подій прогнозують і політичні експерти. Ідеальним варіантом для створення опозиційної більшості в наступному парламенті була б домовленість "Батьківщини" та нових політичних сил — партій УДАР та "Україна — Вперед!", — стверджує директор Агентства моделювання ситуацій 46-річний Віталій Бала. За його словами, в такому випадку набралася б критична маса депутатів, необхідна для формування демократичної більшості на противагу "партії влади".

На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень 53-річного Володимира Фесенка, імовірність створення більшості на основі опозиційних партій в наступній Верховній Раді існує. Але для того, щоб сформувати її, до коаліції повинна приєднатися партія "Україна — Вперед!" Наталії Королевської та достатньо велика група депутатів-мажоритарників.

— Для того, щоб сформувати парламентську більшість, опозиційні сили, які подолають 5-відсотковий бар'єр, повинні набрати разом понад половину голосів виборців, і виграти більше третини депутатських мандатів в мажоритарних округах, — наголошує політолог.

Втім формування більшості на основі опозиційних сил — це лише половина справи. Адже українці очікують від нового складу парламенту вирішення нагальних економічних проблем. Бо вони, з наближенням другої хвилі фінансової кризи, лише загострюються.

Потрібно підкріпити слова конкретними програмами дій, а також чітким планом їхнього втілення в життя. Саме тому питання про програми політичних сил вкрай важливе. Що ж пропонують виборцям партії, що претендують на провідні ролі в наступному парламенті?

Показово, що далеко не всі з них роблять головний акцент на економічній складовій. Об'єднана опозиція, наприклад, ставить насамперед політичні вимоги: скасування недоторканності президента, народних депутатів і суддів, відсторонення глави держави від влади, прийняття закону про відкликання народних депутатів. Важливе місце в програмі "Батьківщини" відведено й зовнішній політиці — стосункам з Євросоюзом та Росією. В економічному плані "Батьківщина" виступає за продовження мораторію на продаж землі, ліквідацію податкової міліції та скасування пенсійної реформи.

Віталій Кличко, водночас, до основних програмних пунктів програми своєї політичної сили включає боротьбу з корупційною системою, люстрацію корумпованих чиновників, децентралізацію влади та забезпечення реального місцевого самоврядування.

Хоча варто зауважити й те, що Кличку часто закидають відсутність чіткої ідеології, вважаючи, що підтримка його політичної сили зростає лише завдяки його спортивним досягненням у боксі та особистій популярності.

Натомість, економіку як головний орієнтир своєї програми бачить партія Наталії Королевської "Україна — Вперед!". І пропонує чіткий покроковий план — як досягти модернізації економічної сфери та підвищити зарплати й пенсії до рівня європейських. 25 законопроектів економічного плану "Нова економіка — нова країна", розробленого командою Королевської, вже зареєстровані у Верховній Раді.

Партія "Україна — Вперед!" ставить завдання — довести середню зарплату в країні до 1000 євро, а пенсію — до рівня в 500 євро.

Щоб підвищити рівень доходів українських громадян, Наталія Королевська пропонує модернізувати українську економіку та зосередити зусилля на розвитку внутрішнього ринку. Якщо розвиватимуться українські сільське господарство, будівництво, металургія — значить, створюватимуться нові робочі місця. А нові робочі місця та нові виробництва — це зарплати, пенсії й зростання доходів державного бюджету.

Ще одна важлива економічна ініціатива партії — ставка на розвиток галузей економіки, що  допоможуть Україні завоювати нові міжнародні ринки. Саме тому Наталія Королевська пропонує розвивати високі технології — тобто виробництво обладнання, судно- і авіабудування. Окремий напрям — малий і середній бізнес, що допомагає створювати робочі місця для мільйонів українців. А сільське господарство взагалі називають одним із пріоритетів. Королевська каже про те, щоб повернути Україні славу "житниці Європи", підвищивши врожайність мінімум до 200 млн т зернових на рік. Є всі можливості перетворити нашу країну в потужного постачальника овочів, фруктів та м'ясопродуктів на світові ринки.

Окремим напрямком пропозицій Королевської є конкретні кроки щодо виведення вітчизняної економіки з тіні. "Україна — Вперед!" має намір повернути гроші з офшорів, зробити так, щоб їх було вигідніше вкладати в розвиток української економіки. Ще одна ініціатива партії — обкласти податком депозити в банках розмірами понад 1 млн євро. Це дозволить направити значні кошти на наповнення бюджету, а значить і підвищити добробут кожного українця.

Чи впорається демократична більшість із першочерговими завданнями, що стоятимуть перед ними у Верховній Раді? І хто формуватиме напрямок дій опозиційної коаліції?

— На перших етапах роботи в новому парламенті опозиційним силам доведеться думати не стільки про реалізацію своїх передвиборчих програм, скільки про спільні дії з ключових питань, — каже Володимир Фесенко. — Це реформування керівних органів Верховної Ради, бюджет-2013, соціально-економічні реформи, протидія кризі, що насувається. І тут можуть стати в нагоді авторитет Віталія Кличка, досвід та знання Арсенія Яценюка, економічні законопроекти Наталії Королевської, яка зарекомендувала себе як один із найпродуктивніших парламентаріїв у нинішньому складі Верховної Ради.

Віталій Бала, водночас, наголошує, що опозиційним силам необхідно буде прийняти першочергові закони, для того, щоб вирішити економічні проблеми, які накопичились в Україні.

— Саме економічна платформа може стати серйозним об'єднувальним фактором, перед яким українські політики зможуть відкинути свої амбіції, — зазначає він. При цьому, експерт говорить, що, незважаючи на те, що у всіх політичних сил є економічні програми та напрацювання, основою для об'єднаної програми може стати економічний план "Нова економіка — нова країна", розроблений партією "Україна — Вперед!".

— Саме він може бути базисом для подальшої роботи над помилками в економіці, — каже директор Агентства моделювання ситуацій.

Сейчас вы читаете новость «Парламент візьметься за економіку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть