Ексклюзивы
среда, 01 февраля 2012 18:41

Що насправді означає слово "підарас"?

 

- Часто люди соромляться назвати негідника негідником, брехуна - брехуном, а підараса - підарасом. Мій принцип - називати речі своїми іменами, - сказав 47-річний Юрій Луценко в суді 25 січня на закиди, що занадто емоційно висловлюється й ображає представників звинувачення.

"Заклик до насильницьких дій щодо усунення діячів нинішньої влади" розгледів нардеп-комуніст Леонід Грач у вірші "Убий підараса" літератора зі Львова Юрія Винничука, 59 років. Звинуватив автора в порнографії, надіслав відповідне звернення до Генпрокуратури. І та миттєво відреагувала. "Перевірку наведених у зверненні доводів доручено прокурору Львівської області та Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі", - отримав Грач відповідь.

- Я не вбачаю у них порнографії, - каже про свої твори Юрій Винничук - адже є визначення, що таке порнографія. Мене дивує, що вірш "Убий підараса" так обурив Леоніда Грача, який начебто в опозиції до діючої влади.

До письменника додому встигли навідатися працівники міліції.

- Ознайомили зі зверненням Грача й попросили написати пояснення. Я їм письмово на трьох сторінках відповів за всіма пунктами звинувачень. По пунктах я пояснив, що в мене порнографії нема, нема там заклику нікого вбивати - що це література. Що порнографію в літературі й у малярстві взагалі визначити неможливо, бо її там ніколи нема і не було - порнографія може бути тільки в відеоматеріалах.

Настала пора, коли кожен із нас

Постав перед вибором часу:

До влади прийшли бандюки й брехуни,

Наперсточники й свинопаси.

Здолали державу і склали до ніг,

П'ючи нашу кров, як вампіри,

А їхній пахан, ледь прибитий яйцем,

Веде нас до прірви.

(початок вірша "Убий підараса" Юрія Винничука)

Слово "підарас" - розмовне, лайливе, походить від терміна "педераст".

"Педераст означає "той, хто займається мужолозством", жаргонізм - підарас або підерас. Через західноєвропейські мови запозичено з грецької  - "любитель хлопчиків". Утворено зі слів "хлопчик" і  "палко закоханий, шанувальник, прихильник" (Етимологічний словник української мови. Т.4, К.: Наукова думка, 1983. - С. 327)

Професор Леся Ставицька в словнику нецензурної лексики "Українська мова без табу" подала значення 5 тис. таких слів і стійких словосполучень. Зокрема, й таке:

Один раз - не підарас: одиничний досвід участі в чому-небудь не змінює особистості й не потребує радикальної зміни ставлення до неї.

Ставицька зазначає: щоб лайливе слово потрапило у її словник, "воно мало тиражуватися, з'явитися в газетах, на радіо та телебаченні". Серед слів, похідних від "підарас", мовознавець в іншому укладеному нею словнику - "Український жаргон" (Київ, Критика, 2005. С.496) - подає:

Підарка - маленька чоловіча в'язана шапка, або військовий кашкет

Підараска - невелика чоловіча сумка для грошей, документів тощо.

"У країнах екс-Союзу поняття "підарас" є лайкою і лише дотично пов'язане з гомосексуальним "педераст". Його форми й різновиди - підар, пєдік, пєдрила, підерасина, тощо - широко побутують у мові населення цих теренів, навіть серед тієї його частини, котра не зможе відповісти на просте запитання: "хто такі гомосексуалісти й чого вони хочуть?", - писали Олександр Кривенко й Володимир Павлів в "Енциклопедії нашого українознавства" (Київ: Дух і Літера, 2003. С 78). - Трапляються випадки, коли осіб жіночої статі теж обзивали цим словом, додаючи необхідну флексію: підераска. Висока література іноді послуговується цим словом. Наприклад: "Не вір, мій сину, цьому підерасу!" - застерігає Гамлета Тінь його батька. (див. Подерв'янський). Приводом для приклеювання ярлика певній особі в основному слугують вияви будь-якої "інакшості" даного суб'єкта".

Пандемією лихослів'я називають філологи нинішню ситуацію в мові. Але погоджуються із психологами: лайку не можна викорінити. З точки зору психології, в мовленні людини ненормативна лексика виконує до 30 функцій - від психологічної розрядки, висловлення невдоволення, презирства до способу переконання співрозмовника.

55% українців не бентежить нецензурна лексика, що звучить у фільмах, телепередачах, за даними Українського інституту соціальних досліджень. І лише 20% відмовляються від телепрограм та літератури з матірщиною.

"Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А в разі, якщо застосування цих заходів буде визнано недостатнім, - адміністративний арешт на строк до 15 діб".

Стаття 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Анекдот

Двоє друзів обговорюють третього:

- Ти знаєш, наш Іван - підарас.

- Що - позичив гроші й не віддає?

- Та ні. У хорошому сенсі слова.

Сейчас вы читаете новость «Що насправді означає слово "підарас"?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть