Ексклюзивы
четверг, 09 июня 2011 15:56

Кожна тисяча доларів, спожита протягом року, додає рік життя

 

Київський інститут геронтології понад 70 років досліджує проблеми старіння. У ньому  підтвердили чи спростували вплив на тривалість життя різноманітних факторів - від проживання в горах до вживання алкоголю. Про результати досліджень розповідає директор інституту 71-річний Владислав Безруков

Зниження температури тіла

Ідею знизити температуру тіла аби продовжити життя активно розробляли з початку минулого століття. Учені виходили з того, що чим нижча температура, тим менш активний обмін речовин. Тому запасів, які людина отримує при народженні, вистачало б на довше. Розрахували: якщо охолодити тіло на півградуса за Цельсієм - людина житиме до 100-120 років. Якщо ж зменшити температуру на градус - тривалість життя збільшиться до 200-250 років, на 4 градуси - людина проживе 400 й більше років.

Мова не про зовнішнє середовище. Скандинави справді живуть довго, однак цього не можна сказати про якутів і ненців, які перебувають у подібних умовах. Необхідно зменшувати тепло всередині - для цього є фармакологічні й хімічні засоби. При цьому важливо, щоб діапазон зміни температури був не дуже великий. Якщо збити її на 4 градуси - не факт, що людина активно житиме, а не лежатиме нерухомо, не здатна поворушити руками й ногами.

Принцип охолодження тіла широко використовують при проведенні операцій на серці - за допомогою апаратів штучного кровообігу.

Стимуляція центру задоволення в мозку

Ми багато років досліджували результати подразнення за допомогою електростимуляції латеральної гіпоталамічної ділянки мозку. Вона відповідає за позитивні емоції. Вводили білим щурам у цю область електроди й ставили перед ними важіль. Тварина натискала на нього, через електрод ішло подразнення в мозок - і таким чином щур отримував задоволення. Вони тиснули на важіль до повного виснаження.

Вводили ці електроди вже старим пацюкам, у віці 24-25 місяців. Тривалість їхнього життя збільшувалась у середньому на 15-20 відсотків - позитивний ефект позначався на всіх системах організму.

Людині електроди вводити не обов'язково - вона може стимулювати відповідну активність мозку за рахунок смачної їжі, любові, фізичної активності. Проводили соціологічні дослідження, які показали: довгожителі Прикарпаття, Карпат, Полтавщини зазвичай добріше ставляться до людей і світу. Та й їх навколишні сприймають набагато тепліше і м'якше за тих, хто в підсумку прожив менше.

Проживання в гірських районах

Проводили експедиції до Абхазії, де вивчали спосіб життя гірського населення, харчування, сімейний статус. Одна з головних причин довгожительства кавказців - у тому, що вони багато ходять горами. Переганяючи з одних пасовиськ на інші овець та кіз, тренують м'язи, серцево-судинну, дихальну системи. Несвідомо роблять чимало важливих фізичних вправ. І харчування впливає, головним чином молочно-рослинне - овочі, зелень, спеції, які сприяють перетравлюванню їжі. М'яса небагато, трохи алкоголю. Хоча куріння негативно позначається на здоров'ї людей і тривалості життя, серед довгожителів трапляються й такі, що смалили люльки в 100 років і більше.

Утім, у ході експедицій виявили, що репутація кавказців як довгожителів дещо перебільшена. 1965-го, коли селянам роздавали паспорти, деякі просто домовлялись: "Напиши, будь-ласка, що я на 10-20 років старший - тоді зможу зайнятися власним господарством". Бувало й так: дочка каже, що її батькові 125 років, а паспорт чи інший потрібний документ не знаходиться. Тому наші співробітники, коли визначали вік, виходили як із прямих, так і з непрямих доказів. Наприклад, питали: свідком яких історичних подій була людина. Чи має довгожитель онуків, правнуків. Якщо правнуки є, значить людина наближається до 80-90 років.

Сталість середовища проживання

Намагалися з'ясувати, чому переселенці до Криму - вихідці переважно з північних регіонів Радянського Союзу й України - живуть менше за корінне населення. У північних районах півострова середня тривалість життя не перевищувала 60 років. Багато інсультів, серцево-судинних захворювань. Тим часом на півострів почали повертатися кримські татари - і вони таких проблем не мали. Попри їхню тривалу відсутність на цих землях.

Проблема переселенців - у непристосованості організму до нових кліматичних умов проживання, у звичках, які формувалися протягом століть. Наприклад, у характері харчування. Вони звикли до жирної їжі, сала, м'яса, міцних алкогольних напоїв. За нових умов це стало фактором розвитку хвороб і скорочення життя. Подібна проблема була з переселенням людей до Сибіру, на освоєння цілини.

Дія алкоголю

У дослідженнях серед багатьох тисяч американців виявили, що найбільша тривалість життя - у людей, які споживав алкоголь у помірних кількостях - до 50 грамів горілки або 200-300 грамів вина на добу. Можливо, це пов'язано зі зняттям стресу, позитивним впливом на деякі ферментні системи мозку. Значно менше жили ті, хто зовсім не вживав алкоголю, й ще менше - ті, хто пив часто й багато. Американські вчені наполегливо рекомендують не пити міцні алкогольні напої нерозбавленими. Це подразнює слизову оболонку стравоходу й шлунку, викликає виразки та ерозії.

Ми вивчали активність ферменту моноаміноксидази - він руйнує медіатори нервових зв'язків. Робить це для того, щоб рецептори не могли постійно "бомбардувати" нервові клітини інформацією, й ті не перенапружувалися. Із віком рівень моноаміноксидази в мозку зростає, тому старі люди часом можуть не реагувати тоді, коли потрібно. Алкоголь активність цього ферменту придушує. Тож хто в похилому віці помірно вживає алкоголь, часто знаходиться в кращій формі порівняно з тверезим.

Взаємодія з органами молодих організмів

Раніше люди думали, що молодий організм має омолоджувати старий. Папа Римський колись оточував себе молодицями - вважав, що ті своїм свіжим диханням продовжать йому вік. Також ходять легенди про герцогиню, яка наповнювала ванну кров'ю юних дівчат і купалася в ній. Пізніше пробували переливати кров молодших людей старим. Але омолоджувальний ефект не проявився. У нашому інституті провели експеримент: зшили черевні порожнини молодої і старої мишей. Спостерігали, як змінюватимуться організми одної та іншої. Омолодити стару мишу не вдалося, а друга швидко старіла. З'ясували, що при старінні проявляються активні фактори, які придушують імунітет молодої особини.

Вплив на гормональну систему

Є дані, що дія на ендокринні залози та нормалізація їх діяльності може привести до подовження життя. Але треба обережно оцінювати наслідки цього впливу. Наприклад, науковці помітили: в самок щурів при введенні дофаміну циклічна функція яєчників діє довше на кілька місяців. Передбачали, що таким чином можна продовжити, або й відновити, менструальні цикли жінок. Однак виявилося: при цьому частішають випадки появи пухлин, зокрема в статевих органах.

Така ж ситуація була з гормоном росту. Літнім людям вводили його, щоб посилити обмін речовин, запобігти падінням завдяки збереженню маси та сили м'язів. Це вдалося. Але з'ясували, що цей гормон також спричиняє ріст пухлин.

Увага суспільства

Одною з причин, чому люди на Заході живуть довше за нас, є піклування про них політиків. Ті розуміють, що старі - це до 40 відсотків їхніх виборців, які до того ж голосують активніше. Пенсія там складає близько 70 відсотків зарплати - тоді як в Україні вона на початку 1990-х становила 20 відсотків. У нас це істотно погіршило умови життя літніх людей, особливо з поширенням сімей міського типу - де разом мешають тільки одне-два покоління.

Колись по всьому Радянському Союзу проводили опитування: чи згодні ви, щоб ваші батьки жили в інтернатах для людей похилого віку? У країнах Прибалтики люди здебільшого були згодні. На Кавказі відповідали переважно: "Та це ж ганьба, якщо наш родич житиме в інтернаті! Сім'я має піклуватися про нього". Звісно, якщо ставлення до літніх буде краще і водночас поліпшуватимуться матеріальні умови, то тривалість життя зростатиме.

Економічний стан у країні

Ми проводили розрахунки, як тривалість життя в країні залежить від її економічних успіхів. Виявили кілька закономірностей. Кожна тисяча доларів національного ВВП на рік додає чоловікам та жінкам цієї країни по півроку життя. Кожна тисяча доларів, спожита людиною протягом року, додає рік життя. На початок 1990-х економічні показники України не давали можливості внести її в це дослідження, оскільки були нижчі за мінімальний рівень.

 

Здоров'я залежить від: стану медицини в країні - на 10-12%, генетики - на 15-20%,  навколишнього середовища - на 40%. Найбільше - на 60% - від способу життя: наявності родини, роботи, якісного харчування.

 

Розрізняють календарний, біологічний, психологічний та функціональний вік. У працівників хімічних виробництв біологічний вік перевищує календарний на 7-8 років. У ліквідаторів аварії на ЧАЕС та мешканців Зони відчуження психологічний вік більший за календарний на 10-12 років.

Трапляється, що люди старіють повільніше. Нещодавно зустрічався з колишнім народним депутатом, у якого календарний вік - 62 роки, а біологічний - 45. Він дбає про себе, бігає, робить зарядку. Харчується регулярно, з вітамінами.

Раціон більшості літніх українців за багатьма параметрами наближається до того, що я бачив 1985 року на віддаленому хуторі в Зімбабве. Добре, якщо пенсіонер раз на тиждень шматок риби з'їсть. Із м'ясом та ж ситуація. Харчуванню наших старих людей дуже бракує вітамінів та мікроелементів - зате у півтора-два рази перевищено норму споживання вуглеводів. Насамперед - за рахунок дешевої картоплі.

 

Сейчас вы читаете новость «Кожна тисяча доларів, спожита протягом року, додає рік життя». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть