Ексклюзивы
четверг, 19 августа 2010 11:12

5 пам'ятників українським наїдкам
5

1. 1 квітня 2000 року в місті Ромни Сумської області урочисто відкрили перший у Східній Європі пам'ятник свині. Його створили з бетону на пожертви громадськості. Скульптор Олексій Федько розповів, що свині начебто врятували український народ від голодної смерті під час татаро-монгольської навали. Загарбники не їли свинини з релігійних міркувань, тому не забирали тварин у місцевих. Відкриття пам'ятника приурочили до фестивалю любителів сала, який, попри сподівання, так і не став щорічним. Біля постаменту з написом "Від щирих українців" залюбки фотографуються туристи й молодята.


2. Пам'ятник найвидатнішій місцевій страві - солоному огірку відкрили 2005 року в Ніжині. Тамтешні краєзнавці розповідають: насіння невеликих хрустких огірків в Україну завезли в середині XVII ст. греки. Передали й рецепт засолення. 1787-го, відвідуючи Україну, соління скуштувала імператриця Катерина ІІ. Наказала регулярно постачати огірки до Петербурга. За СРСР страву замовляв Кремль.
Над монументом працювали кілька майстрів, зокрема місцевий скульптор Леонід Воробйов. Першу брилу граніту зіпсували, бо не виходили пухирці, що на огірку. Остаточний варіант пам'ятника виготовили з рідкісного італійського зеленого граніту. Він важить 50 кг. Установили в сквері поряд із Ніжинським консервним комбінатом.

3. Монумент галушки з'явився 1 квітня 2006 року біля Успенського собору та музею-садиби Івана Котляревського в Полтаві. 100 тис. грн на нього зібрали місцеві меценати. На постаменті - таріль діаметром 2 м із 12 галушками, поряд - 2-метрова ложка. У день весілля тут любили фотографуватися наречені. Молодий сідав у ложку, молода тримала її за держак. 2007-го міський голова Полтави Андрій Матковський вирішив, що сусідство такого монументу й святині - недоречне. Пам'ятник перенесли до ресторану "Іванова гора". Рішення міськради підтримали й в Успенському соборі:
- Галушки на могилах пращурів біля храму - це невігластво і наруга над усім святим, - каже настоятель храму, отець Микола Храпач.

4. Через півроку слідом за полтавськими галушками в Черкасах відкрили пам'ятник варенику. На постаменті - козак, позад нього майже 2-метровий вареник у формі півмісяця. Увічнити найвідомішу українську страву запропонував директор місцевого готелю "Росава" Микола Петренко. Над скульптурою працював черкаський майстер Іван Фізер. Виготовили її з бетону, помалювали золотавою фарбою. У день відкриття в Полтаві зліпили найбільший у світі вареник завважки 100 кг.

5. 19 вересня 2009 року в місті Коростень на Житомирщині відбувся другий міжнародний фестиваль дерунів. На ньому урочисто відкрили пам'ятник дерунам, що його створив місцевий скульптор Володимир Козиренко. Над гранітною скульптурою майстер працював майже півроку. Кошти - 30 тис. грн - зібрали тамтешні жителі. На стилізованому гранітному рушникові викарбувано:

Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.

Сейчас вы читаете новость «5 пам'ятників українським наїдкам». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть