Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2010 11:12

5 пам'ятників українським наїдкам
5

В місті Ромни Сумської області урочисто відкрили перший у Східній Європі пам'ятник свині
Пам'ятник ніжинському солоному огірку.
Пам'ятник варенику в Черкасах.
Пам'ятник дерунам на Житомирщині
Монумент галушки в Полтаві

1. 1 квітня 2000 року в місті Ромни Сумської області урочисто відкрили перший у Східній Європі пам'ятник свині. Його створили з бетону на пожертви громадськості. Скульптор Олексій Федько розповів, що свині начебто врятували український народ від голодної смерті під час татаро-монгольської навали. Загарбники не їли свинини з релігійних міркувань, тому не забирали тварин у місцевих. Відкриття пам'ятника приурочили до фестивалю любителів сала, який, попри сподівання, так і не став щорічним. Біля постаменту з написом "Від щирих українців" залюбки фотографуються туристи й молодята.


2. Пам'ятник найвидатнішій місцевій страві - солоному огірку відкрили 2005 року в Ніжині. Тамтешні краєзнавці розповідають: насіння невеликих хрустких огірків в Україну завезли в середині XVII ст. греки. Передали й рецепт засолення. 1787-го, відвідуючи Україну, соління скуштувала імператриця Катерина ІІ. Наказала регулярно постачати огірки до Петербурга. За СРСР страву замовляв Кремль.
Над монументом працювали кілька майстрів, зокрема місцевий скульптор Леонід Воробйов. Першу брилу граніту зіпсували, бо не виходили пухирці, що на огірку. Остаточний варіант пам'ятника виготовили з рідкісного італійського зеленого граніту. Він важить 50 кг. Установили в сквері поряд із Ніжинським консервним комбінатом.

3. Монумент галушки з'явився 1 квітня 2006 року біля Успенського собору та музею-садиби Івана Котляревського в Полтаві. 100 тис. грн на нього зібрали місцеві меценати. На постаменті - таріль діаметром 2 м із 12 галушками, поряд - 2-метрова ложка. У день весілля тут любили фотографуватися наречені. Молодий сідав у ложку, молода тримала її за держак. 2007-го міський голова Полтави Андрій Матковський вирішив, що сусідство такого монументу й святині - недоречне. Пам'ятник перенесли до ресторану "Іванова гора". Рішення міськради підтримали й в Успенському соборі:
- Галушки на могилах пращурів біля храму - це невігластво і наруга над усім святим, - каже настоятель храму, отець Микола Храпач.

4. Через півроку слідом за полтавськими галушками в Черкасах відкрили пам'ятник варенику. На постаменті - козак, позад нього майже 2-метровий вареник у формі півмісяця. Увічнити найвідомішу українську страву запропонував директор місцевого готелю "Росава" Микола Петренко. Над скульптурою працював черкаський майстер Іван Фізер. Виготовили її з бетону, помалювали золотавою фарбою. У день відкриття в Полтаві зліпили найбільший у світі вареник завважки 100 кг.

5. 19 вересня 2009 року в місті Коростень на Житомирщині відбувся другий міжнародний фестиваль дерунів. На ньому урочисто відкрили пам'ятник дерунам, що його створив місцевий скульптор Володимир Козиренко. Над гранітною скульптурою майстер працював майже півроку. Кошти - 30 тис. грн - зібрали тамтешні жителі. На стилізованому гранітному рушникові викарбувано:

Деруни, дерунята, дерунчики,
Золотаві, духмяні, смачні,
Слава Ваша, картопляного роду,
Все сія на древлянській землі.

Зараз ви читаєте новину «5 пам'ятників українським наїдкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути