субота, 30 вересня 2023 09:25

Українські військові прорвали вороже оточення

Українські військові прорвали вороже оточення
Військовий підрозділ "Сіроманці" входив до складу округу "Лисоня". Перед сотнею ставили особливі бойові завдання. Останній великий бій провела саме під Уневом Фото: argumentua.com

Курінь УПА "Сіроманці" вийшов із оточення військ НКВС під Уневом 30 вересня 1944-го. Командування здійснював сотник Дмитро Карпенко - Яструб.

Того дня в УПА отримали звістку, що 1,5 тис. бійців НКВС разом із танками та літаками готуються знищити повстанців у районі Унівського монастиря - тепер Львівської області.

Чекісти розпочали наступ першими. Використовували важку техніку та міномети. Всього за добу здійснили 22 атаки. Усі були відбиті українськими воїнами.

Далі отримали наказ: "Тихо залишати становища, тримати зв'язок між чотами і відходити яром праворуч".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вояки звернулися до українців за кордоном

Попри щільне оточення, бійцям вдалося прорвати котел і відступити до селища Пнятин, де знаходився їхній командир. Яструб не чекав такого швидкого наступу. У той момент українські бійці готували їжу, як раптом були обстріляні з танків. Понесли важкі втрати.

Організувалися швидко та без паніки. Бійцям вдалося підбити декілька машин і засісти в потужну оборону. Яструб сам підбив один легкий Т-80 із протитанкової рушниці. Всього під час бою загинуло 24 бійця, 33 були поранені. За даними УПА, у бою загинули 170 чекістів.

Попри тактичну перемогу більшовиків, основні війська повстанців вийшли з оточення та продовжили активну партизанську боротьбу.

1 вересня 1944-го у районі Коломиї на Івано-Франківщині відбувся останній бій Української Повстанської Армії з гітлерівцями. У цьому бою німці втратили дві особи вбитими і двох полонених. Такі ж втрати були й у партизанів. Віднині основним ворогом у виборюванні самостійної української держави визнавалася радянська влада.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові прорвали вороже оточення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути