Ексклюзивы
пятница, 24 октября 2008 07:07

Волиняни пікетують консульство Польщі

Волиняни пікетують консульство Польщі

Близько сотні людей у понеділок, 20 жовтня, пікетували приміщення Генерального консульства Польщі в Луцьку. Люди наполягали на зустрічі із консулом, погрожували перекрити автомобільний під"їзд до амбасади.

— У Луцьку реально діє "візова мафія". Сьогодні без посередників із вулиці неможливо оформити візу, — обурюється 34-річна волинянка Марія Букало.

Жінка приїхала до Луцька із села Старовойтове Любомльського району, що за 2 км від українсько-польського кордону. Із порогу її хати видно Ягодинську митницю. Однак сусідство із Польщею не дає права Марії на пільги в отриманні візи. Вона вистоює в черзі за документами разом із сотнями інших клієнтів консульства.

— Хочу поїхати на збирання яблук у Люблінське воєводство. Двічі подавала документи на отримання візи — і щоразу отримувала відмову, — скаржиться жінка. — Такої корупції, ніде не бачила.

Марія каже, що поляки відмовляють у видачі віз, посилаючись на фінансову кризу, таємні "чорні списки" і заборони Євросоюзу. Хоча беруть гроші за оформлення паперів.

— За кожну подачу документів потрібно заплатити 35 євро. Майже 200 гривень коштує страховий поліс на рік, — каже інша клієнтка консульства 40-річна Алла Мартинюк. — Щоб потрапити в чергу — треба ще 200 гривень заплатити "рішалам". Без них діла не буде, чекатимеш на візу до нового року.

Нелегальних посередників зустрічаю на півдорозі до консульства. Молодики, віком 25–30 років, чіпляються до перехожих. Усі вбрані в чорні шкірянки, спортивні штани, кросівки й кашкети.

— Ви в консульство? Що вам треба — декларацію, візові бланки? — липне чоловік.

Запитую, невже в консульстві бракує бланків?

— А ви спробуйте самі їх правильно заповнити. Ну, ну, — скептично відказує посередник.

Чоловік погоджується продати готову декларацію за 20 грн. Виробити візу до Польщі "під ключ" коштує 400 євро, шенгенську — 1000 євро. "Рішала" каже, що за 200 грн може влаштувати особисту зустріч із консулом. За такі ж гроші може просунути клієнта в загальній черзі на кілька осіб.

— Не бійтеся, все буде законно. Я оформляю візи через своїх у консульстві, — запевняє "рішала". — Але якщо із вашими документами щось не те, ну, може, фальшиві — нічого не вийде. І гроші ніхто не поверне.

Генконсул Польщі в Луцьку 38-річний Томаш Янік вийшов до людей у черзі.

— Немає жодних перепон у видачі віз, — каже. — Кожен отримує талон, в якому вказана дата оформлення документів. Приходьте й оформляйте папери. Розглянемо їх у термін від тижня до десяти днів.

Дипломат не заперечує, що консульство відмовляє-таки у візі 5–7 відсоткам прохачів. Зазвичай у "чорні списки" потрапляють громадяни, які подають на розгляд фіктивні документи. Часто прохачі страждають саме через підроблені "рішалами" папери.

— Усі необхідні для візи папери потрібно оформляти лише в консульстві, — каже Томаш Янік. — Ми не маємо на території України жодних посередників для оформлення віз.

— А тіньовими посередниками під стінами консульства повинна займатися українська міліція та прокуратура, — каже консул.

Сейчас вы читаете новость «Волиняни пікетують консульство Польщі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть