Ексклюзивы
четверг, 18 декабря 2008 19:11

Тетяна Чучко розводить каліфорнійських черв"яків

Тетяна Чучко розводить каліфорнійських черв"яків

38-річна львів"янка Тетяна Чучко облаштувала на своїй лоджії ферму із червоними каліфорнійськими черв"яками. Вони перетворюють рештки овочів, шкаралупу яєць та  макулатуру на біогумус — органічне добриво. Його жінка використовує вдома для кімнатних рослин та на дачі.

Порівняно зі звичайним компостом, гумус містить у 10 разів більше калію, у сім — фосфору й удвічі більше кальцію та магнію. Його поживні речовини легше засвоюються рослинами. Вони стають стійкішими до хвороб, швидше та краще ростуть і достигають. До того ж біогумус, на відміну від гною, не смердить, не має патогенних мікроорганізмів і не гниє.

— Каліфорнійці живуть у мене третій рік, — розповідає жінка. — Раніше були на дачі, але вони теплолюбиві, у наших умовах не перезимують. Доводилося компостну купу утеплювати, накривати шаром листя, трави.

Сьогодні ферма Тетяни Чучко — це чотири пластмасові ящики. Жінка розмістила їх на лоджії.

— У таких ящиках продають фрукти в кожному магазині, — показує Тетяна. — Дно я застелила шматком полотна та почергово заповнила шарами ґрунту та відходів. Цікаво, що черв"яки мусять адаптуватися до нових умов, зокрема до харчування. Своїх я перенесла із гнійної купи, то пройшов місяць, поки вони звикли до органічних решток. Зараз усе нормально. Правда, взимку вони менш активні, менше їдять.

Жінка каже, черв"яки переробляють практично всі відходи їхньої сім"ї.

— Ми викидаємо в смітник тільки целофанові пакети, скляні та пластикові пляшки, все решта переробляють черв"яки, — каже жінка. — Годую їх раз на тиждень. Я маю невеличке відро, куди складаю всі рештки. Після наповнення перемелюю їх на м"ясорубці та додаю ЕМ-препарати, ефективні мікроорганізми, які сприяють швидшій ферментації. Виходить 1–1,5 літра. Викладаю це в ящик, згори насипаю шар землі. Беру звичайний ґрунт на газоні біля будинку. Через три дні черв"яки починають їсти.

Біогумус, на відміну від гною, не смердить

Каліфорнійські черв"яки швидко розмножуються. Якщо кількість звичайних дощових за рік збільшується в чотири–шість разів, то каліфорнійських — у 500. Та в Тетяни Чучко проблем через ріст популяції не виникає. Жінка очолює Клуб відновлювального органічного землеробства, тому черв"яків у неї розбирають учасники клубу. Охочим господиня роздає тварин разом із субстратом.

Коли ящики наповнюються готовим гумусом, доводиться виселяти звідти черв"яків.

— Рекомендують ставити ящики з отворами в дні в кілька ярусів, аби черв"яки збиралися в одному із них, але вони все одно розсіюються, тому я маю свій метод, — продовжує Тетяна. — Коли приходить час годівлі, накладаю шар перемелених відходів, вони всі "збігаються" нагору їсти. Тоді я знімаю цей шар разом із черв"яками та перекладаю до іншого ящика. Так роблю двічі-тричі, доки не вийде чистий гумус.

Тетяна Чучко додає, що хотіла б мати ще один вид черв"яків, яких називають старателями. Вони не бояться холоду та можуть зимувати у відкритому ґрунті.

— Їх селекціонували російські вчені, — каже жінка. — Наші колеги із Харкова вже мають цих черв"яків, обіцяли надіслати нам.

Сейчас вы читаете новость «Тетяна Чучко розводить каліфорнійських черв"яків». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть