Ексклюзивы
четверг, 13 ноября 2008 18:55

Скульптуру Пінзеля щороку білили вапном

Скульптуру Пінзеля щороку білили вапном

Копію скульптури св. Онуфрія з села Рукомиш Бучацького району Тернопільської області роботи українського майстра XVIII ст. Іоанна Георга Пінзеля виставили у Львівській галереї мистецтв. Пофарбовану під камінь гіпсову фігуру метрової висоти виготовив скульптор із Бучача Роман Вільгушинський, 45 років.

— Скульптуру Онуфрія знайшли два роки тому, — розповідає директор галереї 82-річний Борис Возницький. — Вона прикрашала браму, яка вела до печерного монастиря. Ніхто й не здогадувався, що це робота Пінзеля. Щороку перед Великоднем фігуру білили вапном. За тими шарами набілів авторської роботи зовсім не було видно. Коли минулого літа скульптор зняв її, щоб розчистити, в селі припинилися дощі, почалася засуха. Люди просили повернути Онуфрія на місце, вважали його покровителем села.

Фігура виготовлена наприкінці 1750-х.

— Коли стало відомо, що це таки Пінзель, до настоятеля монастиря приїхали якісь люди, — продовжує Возницький. — Казали, дадуть стільки грошей, що збудує нову церкву, аби продав їм скульптуру. Він відмовив, а щоб фігуру не вкрали, сховав її у церкві. А Роман Вільгушинський виготовив копію для нашої галереї. Зараз він працює над створенням копій скульптур з Бучацької ратуші, які також створив Пінзель.

Про життя скульптора майже нічого не відомо. Першу згадку про Пінзеля в архівах віднайшли 1906 року. Біографічні відомості збирали довго. Досі не знають, звідки майстер був родом і де навчався.

— У 1950-х я шукав роботи Пінзеля у Монастирисьці, — згадує директор галереї. — За документами, він виготовляв там вівтарі та вівтарики. Нічого того в храмі не знайшли. Зате на цвинтарі я надибав свіжу могилу, в яку по коліна була вкопана фігура Матері Божої. Мабуть, хтось забрав її з церкви, ховав у себе, а тоді прикрасив нею могилу померлого родича. Я ту скульптуру повантажив на мотоцикл і повіз до Львова.

Згодом знайшли й інші фігури. У 1960-х возили їх для показу в Москву, Прагу й Варшаву.

У Львові діє музей скульптури Пінзеля. Твори митця запропонували виставити в паризькому музеї "Лувр" і Нью-Йорку.

— З Лувром ще тривають перемовини. Виставка в Нью-Йорку відбудеться вже наступного року, — каже Возницький.

Сейчас вы читаете новость «Скульптуру Пінзеля щороку білили вапном». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть