Ексклюзивы
четверг, 11 декабря 2008 19:43

Ректор Ярослав Кміт привіз студентам чаю

Ректор Ярослав Кміт привіз студентам чаю

"Владо! Не ігноруй студентство!" — плакат із таким написом прикрашає наметове містечко, що в понеділок з"явилося у сквері навпроти обласної ради. Чотири студенти університету "Львівський Ставропігіон" оголосили безстрокове голодування. Ще понад десяток щодня сходяться до наметів. Виступають проти закриття їхнього навчального закладу.

— За три дні акції ніхто з чиновників до нас не вийшов, — каже голова студентського страйкового комітету Ростислав Пелех, 20 років. — Вчора була сесія обласної ради — депутати нас також проігнорували. Тільки ректор університету Ярослав Кміт приїхав. Привіз гарячого чаю, ковдр.

Запевняє, що готові голодувати стільки часу, скільки треба буде:

— Студенти шоковані звісткою про закриття університету. Зараз усі почали писати дипломні роботи. А перед ким їх захищатимуть — невідомо. Так само не знаємо, як  складатимемо зимову сесію.

Серед голодуючих була одна дівчина — 17-річна Катя Стефаника. Але в середу вона припинила участь в акції.

— Застудилася й пішла додому. Переживаємо, як не підхопила би грип, — говорить Ростислав.

— Я обрала "Ставропігіон" після зовнішніх тестів. І тепер не хочу змінювати університет, — розповідає першокурсниця Мар"яна Бура, 17 років. — Навчаюся на психолога. Завтра нас мають вести на екскурсію в психлікарню на Кульпарківській. Тобто вже на першому курсі нам практично показують, як працюють психологи. В інших навчальних закладах такого немає.

Начальник обласного управління освіти й науки 48-річний Павло Хобзей вважає, що акцію ініціювало керівництво університету.

— Студенти "Ставропігіону" можуть перейти в будь-який інший вищий навчальний заклад і продовжити навчатися за ту ж оплату, — зазначає він. — Викладачі ж тиснуть на студентів. Адже якщо молодь залишить університет, вони залишаться без роботи.

Університет "Львівський Ставропігіон" створений 2003 року як наступник навчального закладу, який існував із 1483–1939-х при православному братстві. У "Ставропігіоні" навчалися 903 студенти й було 93 працівники. 4 листопада Державна акредитаційна комісія анулювала ліцензію університету за порушення законодавства.

Сейчас вы читаете новость «Ректор Ярослав Кміт привіз студентам чаю». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть