Ексклюзивы
четверг, 30 октября 2008 17:20

Прем"єр канадської провінції приїде до родичів

У село Завидче Радехівського району 15 листопада приїде прем"єр-міністр канадської провінції Альберт Ед Стельмах, 57 років. У цьому селі жили його дід і баба. 1898 року вони виїхали до Канади.

У Завидчому живе в новому будинку сім"я двоюрідної сестри канадця — 61-річної Марії Тарас. Дім, в якому побралися його дід Микола та баба Теодора, не зберігся.

— Ми тільки весною дізналися з газети "Голос України", шо в нас родич такий видатний, — каже донька Марії Тарас, Леся, 38 років. — Улітку приїхав їхній міністр культури, ше двоє з посольства й сказали шо скоро приїде Ед із офіційним візитом. Кажуть, буде з дружиною, і 15 охранніків з ними. Не знаємо, чи зайде до нас у хату. В селі вже прибирають школу, церкву та клуб. Упорядкували цвинтар, думали там похований другий дід Стельмаха. Але то неправда. Його похоронили біля дороги на Миколаїв. Там усіх холєрників ховали.

У селі ями на дорозі засипають камінням.

— Дали мені в розпорядження дев"ять робочих. Дорога й справді була страшна. Асфальтовану дорого робити, то ми так зараз підлагодимо, — розповідає сільський голова Ганна Мельничук. — При Радехівській райадміністрації створена комісія з підготовки візиту Еда Стельмаха. Грошей не дали. Маємо двох місцевих інвесторів. Трохи самі скидаємося. В школі діти покажуть гостеві виступ, а в церкві буде коротка молебень.

У Завидчому живе майже 400 людей.

— Грошей не виділили, бо не передбачені бюджетом, — запевняє голова районної адміністрації Мирослава Костюк, 50 років. — У Радехові поведемо Еда Стельмаха в школу мистецтв. Покажемо й подаруємо роботи, зроблені дитячими руками. Потім покажемо виставку фотографій, присвячену переселенню українців у Канаду. В той 1898 рік із Завидчого переїхали туди половина населення.

Альберт — одна з провінції на заході Канади. 2006-го главою її уряду став Ед Стельмах. За 13 років політичного життя в Канаді заробив прізвисько Чесний Ед.

Сейчас вы читаете новость «Прем"єр канадської провінції приїде до родичів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть