Ексклюзивы
среда, 27 февраля 2013 16:26

Водолій, яким погордували монголо-татари

 

– Цього бронзового водолія знайшли 1965-го на вулиці Леніна, – розповідає 59-річна Галина Бузян, завідувачка Музею археології в місті Переяслав-Хмельницький на Київщині. – Це територія колишнього Іоанівського монастиря, зараз там – міліція. Комунальники рили траншею – труби для води прокладали – і натрапили на цю посудину у вигляді фігурки лева. Принесли в музей. А в той час у Переяславі працювала київська експедиція – розкопували єпископські палац і ворота. Показали знахідку столичним спеціалістам, ті забрали її в Київ. Датували кінцем XII – початком XIII століття. Походить цей водолій із Німеччини, із Нижньої Саксонії. Річ у Європі була поширена, але в нас зустрічається вкрай рідко.

Лев міг належати священикові чи ігумену, чи просто був у церкві, коло якої його знайшли. Хоч такі посудини-фігурки називають водоліями, наливали в них переважно вино – в отвір на голові, з відкидною кришечкою. А виливалося воно з пащі, як із чайника. Влазило в такого водолія близько 3 л. У храмах такі посудини могли використовувати для ритуальних омовінь.

Переяславський водолій має ручку у вигляді аспида –

міфічного крилатого змія, що ніби вчепився лапами в гриву лева. Коли його забирали на реставрацію до Києва, водолій весь був у зелених цятках і без однієї лапи. Очевидно, "калікою" став 1239 року, коли монголо-татари здобули і зруйнували Переяслав. Тому й не забрали з собою.

– У Києві нас запитали, чи робити нашому водолієві лапу, – згадує Галина Миколаївна. –

Ми сказали – так, бо на трьох він хитався. Реставрували його років зо два. Ми вже хвилюватися почали, аж тут повернули.

Водолій до 2010-го стояв в експозиції. Але після того, як із музею вкрали таз-лутерій V століття до нашої ери, найцінніші експонати перенесли до сховища. Серед них і знай­деного майже півстоліття тому водолія.

Сейчас вы читаете новость «Водолій, яким погордували монголо-татари». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть