Ексклюзивы
четверг, 02 сентября 2010 14:04

Мухоловка, що нагадувала літаючу тарілку

Мухи були справжнім лихом не лише в нас, а навіть у стерильній Європі. У романі Ярослава Гашека про бравого солдата Швейка спершу вони обгадили брунатними цятками портрет австро-угорського цісаря Франца Йосифа, а затим почалася Перша світова війна.

У Радянському Союзі найкустарнішим способом боротьби з мухами були мухобойки. З них можна би створити цілу музейну експозицію: яких тільки форм не надавали гумовій ударній частині. Приміром, вирізали у вигляді дубового листка або чирви-сердечка. Але мухобойка мала й слабкий бік: на побілену стіну нею не замахнешся.

Ефективнішою була липучка - її й досі випускають. Подібна до мисливського патрону, лише без капсуля. Витягаєш за петельку липку стрічку й чіпляєш під стелю. Мухи налипали миттю. У пивних висіли липучки з таким багатим уловом, що нагадували горжетку з чорнобурки. А поряд із плакатами про шкоду пияцтва висіли й про боротьбу з мухами.

Та вершиною боротьби з докучливими - надто у Спасівку - цокотухами була скляна мухоловка. Її видно на верхньому плакаті. Цю вишукану посудину не соромно було поставити у серванті поміж кришталю чи просто на кухні. У мухоловку наливали приманку. Молока в наших селах шкодували - у нас вдома викручувалися сироваткою. Доступ до неї був через отвір знизу. Його загнуті всередину краї утворювали жолобок. Відчувши поживу, туди залітали мухи. Пили сироватку із жолобка вниз головою, падали в неї, а вибратися було зась.

Ця мухоловка нагадувала літаючу тарілку, що притягувало дітей. А була вона з делікатного матеріалу, тому й не дожила до наших днів. Зрештою, потім настала ера диклофосу.

Сейчас вы читаете новость «Мухоловка, що нагадувала літаючу тарілку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть