четвер, 02 вересня 2010 14:04

Мухоловка, що нагадувала літаючу тарілку

Мухи були справжнім лихом не лише в нас, а навіть у стерильній Європі. У романі Ярослава Гашека про бравого солдата Швейка спершу вони обгадили брунатними цятками портрет австро-угорського цісаря Франца Йосифа, а затим почалася Перша світова війна.

У Радянському Союзі найкустарнішим способом боротьби з мухами були мухобойки. З них можна би створити цілу музейну експозицію: яких тільки форм не надавали гумовій ударній частині. Приміром, вирізали у вигляді дубового листка або чирви-сердечка. Але мухобойка мала й слабкий бік: на побілену стіну нею не замахнешся.

Ефективнішою була липучка - її й досі випускають. Подібна до мисливського патрону, лише без капсуля. Витягаєш за петельку липку стрічку й чіпляєш під стелю. Мухи налипали миттю. У пивних висіли липучки з таким багатим уловом, що нагадували горжетку з чорнобурки. А поряд із плакатами про шкоду пияцтва висіли й про боротьбу з мухами.

Та вершиною боротьби з докучливими - надто у Спасівку - цокотухами була скляна мухоловка. Її видно на верхньому плакаті. Цю вишукану посудину не соромно було поставити у серванті поміж кришталю чи просто на кухні. У мухоловку наливали приманку. Молока в наших селах шкодували - у нас вдома викручувалися сироваткою. Доступ до неї був через отвір знизу. Його загнуті всередину краї утворювали жолобок. Відчувши поживу, туди залітали мухи. Пили сироватку із жолобка вниз головою, падали в неї, а вибратися було зась.

Ця мухоловка нагадувала літаючу тарілку, що притягувало дітей. А була вона з делікатного матеріалу, тому й не дожила до наших днів. Зрештою, потім настала ера диклофосу.

Зараз ви читаєте новину «Мухоловка, що нагадувала літаючу тарілку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути