Ексклюзивы
четверг, 09 декабря 2010 13:29

"Зрадником мене можуть називати тільки дебіли"

 

Сергій ЮРАН, 41 рік, був лідером нападу київського "Динамо" початку 1990-х. 1991-го він перейшов до португальської "Бенфіки", де став одним із найкращих форвардів Європи. Придбати його хотіла "Барселона", але трансфер здійснити не вдалося. Уродженець Луганська - він прийняв рішення виступати за російську збірну, тому в Україні його назвали зрадником.

Тренером Юран працював у російських "Хімках" та казахстанському "Локомотиві". Нині - безробітний, готовий розглядати будь-які запрошення, зокрема з України

 

Росія здобула право на проведення Кубка світу-2018. Як ви відреагували на цю новину?

- Дуже позитивно. Таке буває раз у 2018 років. Росія збудує стадіони - це контролює Володимир Путін, тому сумнівів немає. Інша річ, чи буде готова російська збірна гідно виступити на домашньому турнірі. Нинішнє покоління, яке грало в півфіналі Євро-2008, уже не зможе допомогти на Кубку світу-2018, а талановитої молоді обмаль. Дістануться чвертьфіналу, як Україна 2006-го, і то буде добре.

Кажуть, що чемпіонат Європи сильніший турнір за Кубок світу - там рівніший склад учасників.

- Не думаю так. Обидва турніри сильні за добором команд.

Ви живете в Москві. Вдається дивитися поєдинки збірної України?

- Останнє, що бачив - Україна-Греція. Плей-офф за право виходу на Кубок світу-2010. Був упевнений, що Україна переможе. Думаю, програли через порожні трибуни в Донецьку. Відповідно, господарям не вистачило драйву, адреналіну. Не можна було робити високі ціни на квитки. Я взагалі на такі матчі безкоштовно глядачів на стадіон запускав би.

Українці гратимуть на Євро-2012, але з тренером невизначеність і досі. Чи може це вплинути на підсумковий результат?

- Це негатив. Україні потрібен кваліфікований тренер. Калитвинцев навряд чи готовий до посади головного, йому бракує досвіду матчів високого рівня. Марчело Ліппі - прекрасний варіант: чудово знає свою справу і має величезний авторитет у футболістів. А Калитвинцев та Шевченко можуть бути його помічниками.

Ліппі - прекрасний варіант. А Калитвинцев та Шевченко можуть бути його помічниками

Андрій збирається взяти участь у Євро-2012 як гравець.

- Я дуже поважаю Шевченка і все, чого він досяг у футболі. Проте вважаю, що треба йти вчасно і красиво. Інакше - тебе вболівальник засвище прямо на полі, не зважаючи на колишні заслуги. Андрій - уже не той. Йому треба завершувати кар'єру гравця.

Київське "Динамо" вважаєте рідною командою?

- Звичайно. Клуб дав мені все. Без "Динамо" не було б футболіста Юрана.

У чому причина кризи в грі "Динамо"?

- Помилилися із запрошенням Валерія Газзаєва. У мене приятельські стосунки з ним, але втямити не можу: навіщо розвалювати команду, і як можна було примудритися встигнути це зробити за рік? Думаю, відновлення забере не менше ніж два сезони.

Друге: скільки футболістів із молодіжного складу "Динамо" поповнили лави основної команди? Обмаль. Чому дублери "Динамо-2" пасуть задніх у своїх турнірах? Треба суворо спитати з тренерів, які відповідають за це. Вони гроші отримують, а не заробляють.

Який клуб сильніший у Східній Європі - "Шахтар" чи "Зеніт"?

- Обидві команди показують дуже симпатичний футбол. Гравці думають на полі. У очній зустрічі все вирішать якісь деталі. Можливо, невелика перевага у "Зеніта", там клас гравців трохи вищий. Розігруючого півзахисника класу Данні чи опорника рівня Широкова донеччани не мають.

Пишуть, що ви можете працевлаштуватися в Україні.

- Улітку міг очолити луганську "Зорю". Але конкретної пропозиції не надійшло. Так само і з донецьким "Металургом". Я готовий працювати в Україні - місцевий чемпіонат дуже виріс останнім часом і мені було б цікаво. Головне - щоб поставили конкретне завдання. Навіть -  втриматися у прем'єр-лізі. Єдине, що не для мене - вовтузитися із середняком без мети.

У чемпіонаті Росії-2010 були матчі, що викликали сумнів у їх чесності.

- Можливо, але стверджувати точно не можу нічого - участі не брав.

Уявіть ситуацію. Ви підписуєте контракт із клубом, а керівництво каже: такій-то команді наступного сезону треба віддати матч за старі борги.

- Треба думати. Не в моїх правилах грати договірні матчі, ніколи такого не робив, але всяке буває. Я ретельно вивчив би ситуацію, у якій перебував клуб, і чому він на це пішов.

За кого вболіватимете у можливому матчі Україна - Росія?

- Усе-таки за Україну. Тут я народився і став футболістом.

Навідуєтеся до Луганську, гостюєте у батьків. Не чуєте у спину слова "зрадник батьківщини"?

- Не чую. Справжні вболівальники знають, чому я став грати за Росію. Ніхто за Україну мені виступати не пропонував, по-перше. По-друге, хотів зіграти на Кубку світу-1994, а Україну не допустили навіть до відбірного турніру. Зрадником мене можуть називати тільки дебіли.

Сейчас вы читаете новость «"Зрадником мене можуть називати тільки дебіли"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть