Ексклюзивы
среда, 17 ноября 2010 18:34

Іспанський король мало не згорів живцем

"Здається, іспанський король знає, що робитиме кожного дня все своє життя", - доповідав у Париж французький посланець Франсуа Берто. На початку XVII ст. педантизм порядків мадридського двору призводив до анекдотичних ситуацій. Як-от увечері 22 листопада 1604-го - 26-річний король Філіп III ледь не згорів живцем.

Він якомога ближче підійшов до каміну, аби зігрітися в залі палацу, яку добряче продували протяги. Коли опускав руки до вогню, він перекинувся на мереживний правий манжет. Загорівся весь рукав, волосся. У чотирьох кутах зали, наче живі статуї, стояли прислужники. Жоден із них не наважувався допомогти. Бо лише друга в державі особа мала право доторкатися монарха - герцог Уседа. Але його в палаці не було. Герцога знайшли в одному з театрів Мадрида й запитали в нього дозволу на право доступу до тіла помазаника Божого. Доки лакеї метушилися, король збив полум'я самотужки, качаючись по підлозі.

 

Більшовики випустили червонці

27 листопада 1922 року Держбанк радянської Росії розпочав випуск валюти, забезпеченої золотом, - червонців. Після розвалу імперії Романових численні новостворені держави друкували емісійні папірці, якими розплачувалися з місцевим населенням та власними військами. Паперова маса грошей збільшилася в 54 370 разів порівняно з 1914-м, а самих банкнот на руках було близько 2200 різновидів.

Більшовицька офіційна валюта - радзнак - щодня падала в ціні, внаслідок інфляції з'явилися мільйони. Папірці із шістьма нулями називали "лимонами". Так, на початку 1921-го, пачка цигарок коштувала п'ять "лимонів". Натомість нові гроші - паперовий червінець - були забезпечені 8,6 г золота. Випустили банкноти номіналом 1, 3, 5, 10 і 25 червінців.

Одночасно карбували золотий червінець - 8,6 г золота 900-ї проби - із зображенням сіяча. Позував для нього селянин Купріян Авдєєв.

- В інших або обличчя  завелике, або руки не ті. А в мене все точнісінько те, - хвалився перед односельцями, що вибір упав на нього.

Ті його поза очі називали "червонним сіячем".

Золоті монети залишалися в СРСР в обігу до фінансової реформи 1948 року.

 

"На цьому горбку було колись місто Буша"

28 листопада 1654 року почалася оборона козацької фортеці Буша на Поділлі (тепер село у Вінницькій області). 5-тисячна залога протистояла 30-тисячній каральній армії коронного гетьмана Станіслава Потоцького. Через два дні почався генеральний штурм. Оборонці, у тому числі полковники Гречка та Гавратенко, загинули в перші хвилини артобстрілу. "У відчаї жінки з дітьми в руках кидалися у вогонь, топилися в криницях", - писав свідок, польський офіцер Веспасіан Коховський.

Дружина сотника Зависного, на очах якої зарубали її чоловіка, підпалила пороховий льох. Вибух знищив більшу частину фортеці разом із жителями та нападниками. Відтоді її не відбудовували. "На цьому горбку було колись місто Буша. Руїни ще помітні, тому можна уявити, що місто в плані утворювало трикутник", - описував 1671-го побачене француз Ульріх фон Вердум.

 

 

23 - 24 листопада 1974 року у Владивостоці зустрічалися генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв і президент США Джеральд Форд. Тема переговорів - контроль за озброєннями. Підписали угоду, яка вперше заморожувала кількість радянських і американських балістичних ракет і стратегічних бомбардувальників. За спогадами очевидців, тоді був страшний холод. Форду й держсекретареві Генрі Кіссинджеру подарували по шапці-вушанці

 

 

"Походження видів шляхом природного відбору, або Збереження обраних порід у боротьбі за життя"

Книгу з таким заголовком опублікував 24 листопада 1859 року британський натураліст Чарльз Дарвін. Писав її 20 років. Автор жодним словом не обмовився про походження людини, однак уже в одній із перших рецензій йому дорікали: "Звісно, усе це цікаво й вельми важливо, але принизливо відчувати себе далеким нащадком медузи". Перше видання, 1250 примірників, розкупили за 2 дні. Охочих не зупиняла ціна - $91 на сучасні гроші за примірник.

 

10 доларів штрафу

призначив суд тенорові Енріко Карузо 22 листопада 1906 року за сексуальні домагання (на сьогоднішні гроші - $236). 33-річного співака арештували тижнем раніше біля мавпятника в зоопарку Нью-Йорка, коли він крадькома в натовпі ущипнув незнайому жінку за сідницю.

50-мільйонний автомобіль

випустила американська компанія General Motors 23 листопада 1954-го. Аби побачити вкритий золотом ювілейний Chevrolet Bel Air біля заводу в місті Флінті, штат Мічиган, зібралися 200 тис. туристів - у півтора рази більше, ніж жителів.

 

27 листопада 1937 року в Лук'янівській в'язниці в Києві розстріляли 73-річного Василя Липківського. Колишнього першого митрополита знищеної 1930-го Української автокефальної православної церкви звинувачували в участі в "организации националистической фашистской организации украинских церковников, ставившей целью отторжение Украины от СССР".

Афро-американський конструктор Джон Лі Лав 23 листопада 1897-го запатентував механічну стругачку для олівців. Принцип її дії скопіював із машини для обстругування дерев від кори. Налагодив випуск пристрою під назвою Love Sharpening (гра слів: читається і як "любити точити", і як "точилка Лава").

Польський поет Адам Міцкевич помер від холери 26 листопада 1855 року в Константинополі. На чужині планував зібрати з емігрантів польський легіон, аби той долучився до розгрому Росії в Кримській війні й виборов незалежність Польщі й Литви. Ходили чутки, ніби поета отруїв російський агент.

Сейчас вы читаете новость «Іспанський король мало не згорів живцем». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть