Ексклюзивы
среда, 25 июля 2012 17:10

До шлюбу пара має зустрічатися рік

Майже кожна третя пара в Україні розлучається за рік-два після одруження, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи. Найчастіше називають причину – не зійшлися характерами. Як дізнатися, що саме ця жінка чи чоловік – твоя половина, і не помилитися у виборі?

Тамара ГОВОРУН, 63 роки, доктор психологічних наук, головний науковий співробітник Інституту психології імені Костюка. працювала психологом-консультантом у столичному Центральному РАЦСІ:

– Перш за все розберіться в собі. Що ти хочеш і можеш, які в тебе ідеали й уподобання, вимоги, комплекси? Твій партнер буде їх поглиблювати чи нівелювати? Шукайте особистість, а не "картинку" з реклами, посаду чи матеріальний статус.

При знайомстві люди передусім звертають увагу на статуру. Далі – на обличчя, перш за все на очі. Жінкам подобаються високочолі чоловіки з масивним підборіддям. Чоловікам – кирпаті жінки з ямочками. Є індивідуальні принципи добору. Хтось зважає на ходу.

Є теорія, що чоловік і ­жінка мають бути зовні схожі. Хоча трапляється так, що довгоносий навмисне обирає кирпату. ­Високі чоловіки, близько метра вісімдесяти, шукають собі жінок, нижчих за метр шістдесят. І навпаки – високі жінки воліють нижчих чоловіків. На вибір впливає, якою була мати чи бабуся в чоловіка. Якщо в родині нареченої батько набагато старший за матір, дівчина обирає собі такого ж кавалера.

Спершу виникає сексуальний потяг, задоволення від еротичних відчуттів. Потім з'являється емоційна подільність: проводимо разом дозвілля, маємо спільних друзів. На третьому етапі задумуються, де взяти гроші на спільне життя, як їх розподіляти.

До шлюбу пара має зустрічатися рік. Не рідше ніж раз на тиждень. Цього достатньо, щоб пізнати одне одного. ­Пам'ятаю пару: він – військовий, вона – студентка Київської політехніки, якій іще вчитися півтора року. Ми обговорювали, як вони планують своє життя, чи сформовані в них спільні погляди. Наречений запевняв, що дружина поїде з ним до військової частини за розподілом. Вона йому заперечила: "Як? Мені ж навчання треба закінчити. І ще хочу в магістратуру вступати!" Почалася дискусія. Вона йому доводила, що спеціальність "комп'ютерна графіка" – це дуже серйозно, а він відповідав: "Навіщо тобі комп'ютерна графіка в гарнізоні?" Таких пар – 40 відсотків. Вони встигають розлучитися, коли батьки ще виплачують борги за весілля. Стандартне пояснення: "не зійшлися характерами".

Звертайте увагу на цінності людини, її потреби. Для чого вона заробляє гроші: щоб гуляти чи будувати сім'ю, народжувати дітей.

Звички можна переробити. Дуже важко змінити релігійні, культурні й політичні уподобання. У пари має бути рівний соціокультурний розвиток. Виняток: особа з нижчим соціальним статусом, але прагненням учитися, інтелектуально рости, працювати над собою. Через деякий час такі нерівні, на перший погляд, пари можуть створити міцний союз, бо в них спільні цінності.

Не має значення, що дружина холерик, а чоловік – флегматик або навпаки, "сова" чи "жайворонок", спить із відчиненим вікном або зачиненим. Коли погляди на життя збігаються, людина виховує в собі терпимість.

Вдаліше знаходять пару жителі сіл. Там збереглися традиції залицяння, оглядини, сватання. Добре знають родину своєї половинки, їхні цінності та взаємини. У місті чоловік часто знайомиться з родиною нареченої вже перед ­весіллям.

Для стабільності шлюбу важливо, яку роль ти виконував у батьківській сім'ї. Був старшим братом або сестрою чи молодшим. Погано, коли в родині двоє лідерів, конфліктів буде багато.

Сексуальність у подружній парі триває максимум чотири місяці. Далі знижується. Любов, орієнтована тільки на сексуальність, – марна.

Є типи людей, яким краще залишатися одинаками. Наприклад, нарцисичні. Вони звикли дбати лише про себе, маніпулюють партнером, ігнорують інтереси дитини. Тоді розлучення – це благо. Людина з агресивним особистісним розладом створюватиме фізичне й психологічне насилля в сім'ї.

Також уникайте алкоголіків та наркоманів. А ще – параноїків, осіб із підвищеною підозріливістю, патологічних ревнивців.

Сейчас вы читаете новость «До шлюбу пара має зустрічатися рік». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть