Ексклюзивы
четверг, 09 сентября 2010 12:35

Антоні ван Левенгук відкрив існування бактерій

Голландський учений Антоні ван Левенгук 17 вересня 1683 року повідомив у Лондонській академії наук про існування бактерій. Назвав їх анімалькулами й описав у праці "Спостереження містера ван Левенгука за анімалькулами, які містяться в сім'ї". В європейських наукових колах ван Левенгук спочатку став відомий завдяки унікальним мікроскопам. Його лінзи збільшували предмети в 300 разів, у той час як усі решта лише в 20. Він конструював свої прилади, не маючи ніякої спеціальної освіти. Його батько, небагатий ремісник, підлітком віддав сина в помічники продавцеві сукна. Тоді ж він і зацікавився шліфуванням скла.

Левенгук розглядав під мікроскоп м'ясо, мух, зубний наліт. У кожному з них побачив однакові форми життя - бактерії.

- Природа дивовижна в малому! - вигукнув шведський учений Карл Лінней, дізнавшись про це.

Здебільшого Левенгук робив відкриття випадково. Міг насипати собі в шкарпетку купу вошей, щоб простежити їх способи розмноження. Ось як він описує своє відкриття інфузорій: "Я подивився на воду під мікроскопом і з великим подивом побачив у ній величезну кількість найдрібніших живих істот. Деякі з них завдовжки були разів у три-чотири більші, ніж завширшки, хоча не були товщі за волосинки, що покривають тіло воші".



Під колесами потяга загинула перша людина


Член Британського парламенту Вільям Гаскісон 15 вересня 1830 року вирішив помиритися з главою уряду лордом Артуром Велінґтоном. Двома роками раніше той звільнив його зі свого кабінету міністрів. Тепер обидва політики були на церемонії відкриття пасажирського руху на 56-кілометровому відтинку залізниці між містами Ліверпуль та Манчестер. Їхні карети стояли по різні боки колії на одній зі станцій - посередині траси.

Гаскісон уловив погляд лорда-прем'єра й одразу ввічливо вклонився. Веллінґтон відповів тим самим. Це стало знаком для Гаскісона - він рвонув до лорда через колію, але не помітив, що наближається поїзд.

- Стережися! - закричали з натовпу.

Вільям Гаскісон запанікував, послизнувся зі східців своєї карети, на яку почав було лізти, й упав на колію - під потяг. Сильно роздробило ногу. Політик помер через 4 год. і став першою людиною, яка загинула під колесами поїзда.

До найближчої лікарні Гаскісона тим же поїздом доправив конструктор паровозів "Ракета" Джордж Стефенсон. Саме ця його модель перемогла на конкурсі, що давав право обслуговувати перші у світі залізничні перевезення пасажирів.

 


 

 

15 вересня 1935 року на партійному з'їзді Німецької націонал-соціалістичної робітничої партії в Нюрнберзі ухвалили закон про державний прапор Третього рейху. Ним ставав партійний стяг нацистської партії: "Державним і національним прапором є прапор зі свастикою" - die Hakenkreuzflagge. Із березня 1933-го його використовували ще паралельно з тодішнім німецьким триколором - чорно-біло-червоним. Відтоді гітлерівську Німеччину аж до її капітуляції 8 травня 1945 року символізував червоний прапор із чорною свастикою в колі посередині

 

 

 


 

 

Футболісти київського "Динамо" 14 вересня 1929 року зіграли свій перший міжнародний матч. На "Червоному стадіоні" - сучасний "Олімпійський" - у столиці вони програли з рахунком 3:4 збірній робітничого спортивного союзу Нижньої Австрії. Основу "динамівців" тоді становили гравці клубу "Радторгслужбовців", київського гарнізону та "Райкомводу". Зі складу прибрали чекістів, які започаткували клуб, але не мали належного ігрового хисту.

 

15 вересня 1933-го керівник Державного політуправління при НКВС СРСР Генріх Ягода повідомив Сталіну про розкриття в Ленінграді "товариства педерастів". "Треба показово покарати негідників", - дописав Ягода від руки на донесенні. Та член політбюро Микола Калінін наполіг, щоб справу розглядали таємно й у позасудовому порядку. Заарештували 130 осіб, переважно інтелігентів і молодих артистів. У березні 1934-го в Кримінальний кодекс додали статтю 121. Згідно з нею, мужолозтво каралося позбавленням волі від п'яти до восьми років.

 

У Гадячі на Полтавщині 16 вересня 1658-го відбулася козацька рада. На неї приїхали посли польського короля. Волинський шляхтич Станіслав-Казимир Беньовський закликав козаків повернутися до складу Речі Посполитої:

- Вітчизна озивається до вас: я вас породила, не москалі! Схаменіться, будьте рідними дітьми, а не виродками!

На раді уклали Гадяцьку угоду, за якою українські землі під назвою Велике князівство Руське ставали третьою рівноправною складовою Речі Посполитої - як і Королівство Польське й Велике князівство Литовське. Ця ідея належала гетьману Івану Виговську, але так і лишилася на папері.

 

 




 

+57,7°C

таку температуру 13 вересня 1922 року зафіксували в лівійському містечку Ель-Азізія за 80 км на південний захід від столиці країни Тріполі. До сьогодні цей показник залишається найвищим в історії метеорології

 

23 дні

без упину композитор Ґеорґ Фрідріх Гендель писав свою ораторію "Месія". Закінчив її у Лондоні 13 вересня 1741 року. Слуга Генделя під час створення ораторії часто бачив композитора в сльозах.

 

 




"Бити ворога на його території"

сказав 16 вересня 1936-го на мітингу в Києві маршал Климент Ворошилов. Теза належала Сталіну, а Ворошилов лише передав її в маси: "Якщо ворог нападе на Радянську Україну, на Радянську Білорусію, ми не тільки не пропустимо ворога в межі нашої Батьківщини, але будемо бити його на тій території, звідки він прийшов". У СРСР так трималися цієї доктрини, що перестали друкувати військово-топографічні карти західних районів країни. У листопаді 1941-го на весь Генштаб залишилося два примірники.

 

Сейчас вы читаете новость «Антоні ван Левенгук відкрив існування бактерій». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть