Ексклюзивы
понедельник, 29 октября 2012 05:15

"Серед 20 кандидатів по нашому округу немає жодного аграрника"

 

Біля виборчого штабу Віталія Поляха в Золотоноші кілька чоловіків прикручують рекламний плакат із написом: "Наш надійний опозиціонер" до його автомобіля марки "Шкода". Кандидат збирається на зустріч із виборцями в Канів.

Сідаємо в автомобіль. У Золотоноші натрапляємо на кілька рекламних банерів.

— На День міста робив привітання, то познімали. Що докажеш цій владі? Зняли та й усе, — говорить Віталій Полях.

За 1,5 год. доїжджаємо до Канева. У будинку культури збираються кілька десятків осіб. На сходах розмовляють двоє чоловіків.

— Якби Юльку випустили, то прийшли б люди. А так народ уже не збирається, — каже Петро Зайченко до товариша.

— Кожному своє. Це ми, демократи, за неї, — відповідає Богдан Комаринський.

— А я думаю, і Губський не пройде. Ці подарочки вже не один раз носяться. А то шо землі позахвачував по всіх районах, то це ж тоже всі бачать. Хіба ж ми вже такі дурні, щоб нас тою гречкою купити? Хай і тисячу дає, я не візьму, — каже Петро Зайченко. — А які бідні люди... У мене сусідка баба, то до неї як зайти в хату — за голову можна взятися й запитати: "Як ви живете?". А наші депутати живуть на таких нещасних бабах, жирують.

О 12.00 на сцену місцевого будинку культури запрошують Віталія Поляха. Його вітають оплесками.

— Шановні канівчани, мої земляки! Я вже був депутатом Верховної Ради першого скликання. Не можу сказати, що багато, але певну частку для села вніс, — говорить кандидат. — У той час був прийнятий закон, спрямований на соціальний розвиток села — пільговий вихід основних професій на пенсію. Перед виборами я задумувався, чого я йду і чи йти, чи ні. Але коли побачив список, що серед 20 кандидатів по нашому округу, немає жодного аграрника і немає жодного із таким досвідом, як у мене, вирішив, що треба йти. Не вірте обіцянкам, бо сьогоднішні депутати мали досить часу, щоб зробити реальні справи. Сьогодні треба створити команду, яка розвиватиме систему, де всім було б добре жити. Наш народ заслужив набагато більше, ніж має сьогодні. Потрібна об'єктивна оплата за землю власникам земельних паїв, зараз їм платять мізер. У моїй програмі стоїть питання: 10 відсотків оплати вартості землі на сільську раду і 50 процентів прибутку поділити між власником землі й орендарем. Це важко, але це треба вирішувати, щоб село не кричало: "Поремонтуйте дорогу, проведіть освітлення". Треба, щоб село жило на своєму бюджеті за рахунок землі.

Люди в залі підтакують і аплодують.

— Може, й буде депутатом, бо сільські люди всі за аграріїв голосуватимуть, — каже з останнього ряду 55-річний Микола Братанич. — Щоб усіх депутатів, що зараз сидять у Раді, зняти і нових запустити.

— Ну я от послухала, то мені подобається. Така проста людина, доступна, — міркує Ярослава Василівна, 64 роки.

— Я знаю, як протягувати закони. Я перший на Україні, будучи головою колгоспу, доплачував молодим сім'ям за першу дитину 1 тисячу радянських карбованців, за другу — 3 тисячі, за третю — 5 тисяч. І норма оплати за дитину тепер ввійшла в закон.

Після 20-хвилинного виступу Віталій Полях пропонує ставити йому запитання.

— Як ви бачите, як ми можемо урятувати свою землю? Зараз уже 30 відсотків у руках олігархів, — запитує чоловік із зали.

— Простий закон, як у Європі: на одного фермера не більш як 500 гектарів. Якщо пустити землю товаром, то скуплять олігархи, а потім продадуть і працюватимуть на цій землі далеко не українці. Уже все так розпустили, що державної сільськогосподарської землі лишилося 20 відсотків, а в Англії — 46.

Опісля для канівців виступають місцеві вокальні колективи.

У Верховній Раді планує

— Подолати бідність, запровадивши виплати з бюджету України розміром 30% вартості кожного робочого місця у виробництві товарів народного споживання для кожного підприємства, незалежно від форм власності та господарювання.

— Боротися з корупцією. Заборонити депутатам Верховної Ради обиратися більше ніж на два скликання. Ліквідувати депутатську недоторканність. Декларувати не тільки доходи, а й витрати. Непідтверджені суми збагачення і розкоші, особливо народних депутатів ВР, повертати державі.

— Встановити соціальну справедливість. Запровадити безкоштовну освіту й охорону здоров'я для малозабезпеченого населення. Організувати якісну і безоплатну професійну підготовку молоді з обов'язковим працевлаштуванням за фахом. Внести зміни до пенсійного законодавства. Встановити пенсійний вік жінкам — 55 років, чоловікам — 60 років.

— Розвинути сільське господарство. Удосконалити систему оплати за земельні паї, згідно з чинним земельним законодавством. Спростити систему передачі в оренду сільськогосподарських земель. Особливу увагу приділити питанню виділення землі працівникам соціальної сфери села. Відраховувати 10% ціни земель державної власності на розвиток соціальної інфраструктури села.

— Збільшити термін виплати допомоги по догляду за дитиною до п'яти років і зараховувати до загального стажу роботи. За двоє і більше дітей збільшити виплати на 50% від сьогоднішніх. Запровадити вихідні для громадян — у день їхнього народження, три доби для весілля, дві — для медичної профілактики, одну — для копання картоплі. Також вихідними будуть День знань, свято останнього дзвоника, 31 грудня, День матері.

 

Сейчас вы читаете новость «"Серед 20 кандидатів по нашому округу немає жодного аграрника"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть