Ексклюзивы
воскресенье, 02 октября 2011 11:19
Андрій Пишний
Андрій Пишний
Член Полiтради, голова Комiтету партiйного контролю полiтичної партiї "Фронт Змiн", координатор напрямку "Бюджет зростання", кандидат юридичних наук

У депутати знову напихають сусідів по дачі та колег по хобі

Президент Віктор Янукович запропонує депутатам проголосувати за змішану систему виборів до парламенту. Про це сказав міністр юстиції Олександр Лавринович. Громадяни не встигають призвичаїтися до суті виборчої системи, як їх дезорієнтують. Це означає, що дурять нововведеннями. Чинний виборчий закон пройшов випробовування кампаніями 2006 та 2007 років, які були визнані цілком демократичними. Тож інших причин, окрім як бажання чинного президента та правлячої партії втриматись при владі, попри катастрофічну втрату підтримки виборців, у анонсованих Лавриновичем новаціях, немає.

Розрахунок влади простий та очевидний. У випадку відновлення мажоритарної частини парламенту, значно більша ймовірність проходження за мажоритарними округами провладних бізнесменів, які звикли робити гроші з державних посад. Відмовляючись від своїх передвиборчих обіцянок запровадити голосування за "відкритими списками", Україна з подачі Банкової в проекті закону знову отримує ту ж саму виборчу систему закритих виборчих списків. Це дозволить напихати в депутати сусідів по дачі та колег по хобі. З одного боку, влада розраховує через закумульований протягом останніх півтора року адміністративний ресурс отримати контроль над результатами голосування по мажоритарних округах. З іншого боку, закриті партійні списки дають можливість задовольнити політичні полюси Партії регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіоналка": Яценюк - "Боягуз", Луценко - "Бовдур"

Президент Янукович, вочевидь, зацікавлений у мажоритарній системі виборів через те, що розраховує сформувати більш лояльний і підконтрольний парламент, ніж за "чистої" пропорційної системи, навіть всупереч падінню довіри та власного рейтингу.

Отримавши усю повноту влади, Банкова з задоволенням оформила б навіть повне обрання парламенту за мажоритарною системою. Воно дозволить ліквідувати чи, принаймні, послабити партійну систему і остаточно зацементувати єдиний центр влади на тлі не впливових, політично неорганізованих і залежних від адмінресурсу депутатів.

Але така система повністю нівелює бренд Партії регіонів. Її "тримачі акцій", за умови повної мажоритарної системи, втрачають будь-який вплив. Тому певним компромісом між президентом та акціонерами Партії регіонів є якась пропорція між однією та іншою системами, тобто 225 до 225 мандатів за чисто пропорційною і мажоритарною системою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Верховної Ради проходять Кличко та Тягнибок - опитування

Сама по собі змішана система не є поганою. Але українські реалії перетворюють її на один із чинників, що унеможливлять відновлення балансу влади та демократичних принципів. Взяти хоча б те, що "мажоритарних" депутатів планується обирати відносною більшістю голосів, а не абсолютною в два тури. Тому у нас в країні буде більше маніпуляцій, більше технічних кандидатів, більше місцевих Черновецьких, обраних з 12% і менше голосів виборців.

"Фронт Змін" виступає категорично проти зміни виборчої системи за рік до початку кампанії. Варіант, який ми послідовно підтримуємо, - це запровадження системи відкритих списків. За неї громадянин може впливати на вибір партії та кандидата, що її представлятиме. У світі є багато напрацьованих виборчих схем відкритих списків, але у влади немає бажання "відкриватися". Це означає показати перед виборцями своє істинне обличчя.

Сейчас вы читаете новость «У депутати знову напихають сусідів по дачі та колег по хобі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть