Ексклюзивы
среда, 28 сентября 2011 10:25
Василь Кедик
Василь Кедик
Політолог

Що робити "регіоналам", щоб програти наступні вибори

Статус провладної партії надає "регіоналам" додаткові переваги поряд з іншими учасниками майбутньої парламентської кампанії – від формування виборчого законодавства під себе до застосування адміністративного ресурсу під час кампанії. Однак на кандидатів, які йтимуть до ВР від Партії регіонів по мажоритарних округах, не говорячи про списочників, тиснутиме додаткова відповідальність за прорахунки партії, з якої набагато більше спитають через провладний статус. Сумарна кількість нинішніх і майбутніх помилок може стати суттєвим баластом перед парламентськими виборами. Це фактор, що поставить під загрозу в майбутній Раді не тільки гіпотетичне збільшення кількості парламентського представництва регіоналів, а й ту кількість мандатів, яку ПР має в нинішньому парламенті. Тож яких суттєвих помилок може припуститись Партія регіонів до осені 2012 року.

1. Подальше розширенння за рахунок партій Литвина, Балоги тощо. На думку штатних політтехнологів, це мало б цементувати Партію регіонів на зразок того, як це свого часу відбулося з "Єдиною Росією". Однак на практиці не додасть суттєвої електоральної підтримки. Натомість посилить відцентрові тенденції і змагання груп впливу. Це може призвести не лише до нестабільності в тілі провладної партії, а й також кинути виклик статусу груп Колеснікова, Клюєва, Фірташа, яким тепер доведеться боротись на два фронти – як між собою, так і з новими конкурентами. Не виключений також варіант залучення нових груп на свій бік, щоб остаточно дотиснути суперника. Таким може бути, зокрема, план Льовочкіна і Хорошковського. Але в будь-якому випадку посилення внутрішньої боротьби ослабить партію і навіть може з легкої руки зацікавлених вийти на зовні і перетворитись в предмет громадської уваги.

2. Відмежування від Януковича, про яке говорить чимало експертів після приєднання до ПР "Сильної України" Тігіпка, якого доволі активно сватають на місце Азарова, насправді означатиме не посилення рейтингу провладної партії через відмежування від невиконаних обіцянок президента, а навпаки - втрату левової частки сьогоднішньої підтримки. Адже президентське електоральне ядро дорівнює електоральному ядру "регіоналів". Крім того існують позитивні здобутки Банкової. В такому разі від них також треба відмовитись.

3. Продовження полювання за тушками означає підкреслити образ сумнівної легітимності більшості. Крім того, сьогодні конституційна більшість, про яку ще рік тому мріяли партійні лідери, не потрібна "регіоналам". Адже низка ключових рішень, починаючи від схвалення "харківських угод" до скасування політреформи, давно прийняті. А створення більшості, очолюваної "регіоналами", іміджу продажної жінки стане не кращою політичною обгорткою для партійної цукерки напередодні парламентських виборів.

4. Повернення до розмов про російську як другу державну мову. ПР обіцяла зробити все, щоб ще влітку надати російській мові право "вільного функціонування практично у всіх сферах діяльності". Однак справа затягується. Схоже, на цих виборах підняте повторно мовне питання тільки нашкодить "регіоналам". Мало хто повірить у щирість таких планів, навіть з числа їхніх виборців. Було надто багато часу, щоб виконати обіцянку про другу державну мову. Але не виконали. Цього разу нерви у виборця можуть і не витримати коли знову піднімуть мовну карту, яку самі ж "регіонали" дискредитували вже доволі сильно.

Сейчас вы читаете новость «Що робити "регіоналам", щоб програти наступні вибори». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть