середа, 10 червня 2020 16:41

Подвійне громадянство наповнить Україну російськими агентами. Це неможливо відстежити

– Наше законодавство щодо громадянства створене на початку 1990-х. Відтоді майже не змінювалося. Вважали, що громадянство має бути обмеженим із територіальних причин. Дотримувалися думки, що Україна багата, щедра, перспективна, розвинута держава. Мовляв, не треба, щоб на наше добро зазіхали інші. Думали, що, обмеживши громадянство, збережемо своє для своїх, – каже 68-річний Андрій ВЕСЕЛОВСЬКИЙ, заступник міністра закордонних справ України у 2005–2008 роках, колишній представник України в Європейському Союзі.

– Далі почалася неконтрольована міграція до нас жителів Центральної та Південної Азії, Далекого Сходу. В Україну приїхали багато афганців і азербайджанців. Скептицизм щодо подвійного громадянства посилився.

Під час приватизації зрозуміли: багато сегментів української економіки через третіх осіб викупили росіяни. Це робилося лише для того, щоб знищити наші підприємства, які були конкурентами для РФ. Така доля спіткала, наприклад, запорізький завод "Трансформатор", який переробляв алюміній. Нафтопереробна сфера майже знищена. Економічний чинник теж свідчив проти подвійного громадянства. Багато європейських країн, на які рівнялися тоді й зараз, дотримуються одинарного громадянства, наприклад Німеччина.

Чи варто змінювати закон про подвійне громадянство?

– Можемо досягнути цілей в інший спосіб. Треба визначити: громадяни яких держав нам цікаві? Польщі, Америки чи якоїсь іншої країни? Немає тих мільйонів охочих, про які казав президент Зеленський. Це поодинокі випадки, які можна вирішити в індивідуальному порядку. Не варто приймати закон, що порушить нашу систему громадянства. Особливо, коли Україна є об'єктом агресії Російської Федерації. Вона може скористатися ситуацією. Наприклад, сьогодні людина є громадянином РФ, завтра отримає паспорт умовного Азербайджану і проситиме про український паспорт. Отримавши, вестиме в нас підривну діяльність на користь ворога як російський агент. Це неможливо відстежити.

Кремль хоче ліквідувати Україну. Маємо враховувати ризик РФ у прийнятті кожного державного рішення. Подвійне громадянство може нас послабити.

Президент Зеленськиий говорив про кадровий голод. За експертними оцінками, українська діаспора налічує майже 20 мільйонів осіб. Деякі з них готові працювати на батьківщині. Як долучити їх до державної служби в Україні, якщо закон забороняє службовцям і суддям мати подвійне громадянство?

– В органах влади та наглядових радах і зараз працюють багато іноземців, які не мають українського громадянства. Колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун отримала його за бажанням. Механізм існує. Міністерство оборони також активно перебудовує структуру, залучаючи іноземних радників. Відсутність громадянства не була і не є перепоною для такого співробітництва. У Китаї працюють понад пів мільйона іноземних радників з Америки та європейських країн. Жоден із них не прагне отримати китайське громадянство.

Відверто кажучи, не бачу натовпу кадрів, які стоять на українському кордоні, рвуться до нашої державної служби та благають про громадянство.

Які завдання держава може вирішити за допомогою множинного громадянства?

– Ніякі. Це може бути задоволенням бажання людини стати українським громадянином. Наприклад, усе життя вона прожила в Іспанії, а старість хоче зустріти в Тернополі, звідки родом її батьки. Та для цього варто лише спростити індивідуальну процедуру набуття громадянства. Чітко прописати низку причин, за якими особа може розраховувати на отримання українського паспорта, щоб не було різного трактування. Воно небезпечне.

Ставлення людей до інституту громадянства відображає, зокрема, і ставлення до перспектив країни. Недавно прем'єр Денис Шмигаль фактично заборонив заробітчанам вилітати на роботу за кордон під час карантину. Чи прогнозуєте сплеск кількості охочих отримати додатковий паспорт?

– У нас і зараз велика кількість українців має друге громадянство і не повідомляє про це органам влади. Україна вважає їх своїми громадянами. Умовна Канада чи Італія – теж. Наша влада повинна роз'яснювати, що завтра можемо опинитися в умовах, коли, використовуючи наше заплутане законодавство, недосконалу судову та правоохоронну системи, ворог завдасть удару по нашій державності.

Просувати ідею з подвійним громадянством не треба.

Зараз ви читаєте новину «Подвійне громадянство наповнить Україну російськими агентами. Це неможливо відстежити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути