четвер, 25 червня 2009 19:55

Олександр Соболь набрав 600 балів на зовнішньому тестуванні

Автор: фото: Анна УСІК
  Учителька фізики Фурсівської школи у Білоцерківському районі на Київщині Наталія Соболь обіймає доньку Надію та сина Олександра, який цього року став одним з кращих у зовнішньому тестуванні
Учителька фізики Фурсівської школи у Білоцерківському районі на Київщині Наталія Соболь обіймає доньку Надію та сина Олександра, який цього року став одним з кращих у зовнішньому тестуванні

Житель села Фурси Білоцерківського району на Київщині 17-річний Олександр Соболь набрав 600 балів на зовнішньому тестуванні з математики, фізики й української мови.

— Так учився, що думали, скоро лопне голова, — каже бабуся Олександра 69-річна Надія Тарасівна. — Батько виганяв на двір, казав: "Хочеш, щоб відвіз тебе у Глеваху під Києвом, у психлікарню!"

Запрошує до хати. Дерев"яна підлога застелена килимами. Олександр гостює в Надії Тарасівни з 9-річною сестрою Надією. Їхні батьки живуть через дві вулиці у двокімнатній квартирі.

— Думав, із мови наберу 180 балів, а з фізики і математики — по 190, — Олександр поправляє комір білої сорочки. — Тиждень тому пішов із друзями вчителям запрошення на випускний вечір роздавати. На мобільний дзвонить хтось із Києва. То був директор центру оцінювання Ігор Лікарчук. Не думав, що в забите село можуть подзвонити такі люди. Сказав, що в мене найкращий результат в Україні з тестування. Того ж вечора селом пішла чутка про мене. Люди вітали, присилали есемески, казали, то для села це — слава.

Матір випускника 38-річна Наталія Соболь викладає фізику у місцевій школі. Батько працює інженером-електриком у Білоцерківських районних електромережах.

— Я аж розплакалася, — мати обіймає сина. — Ми вже звикли до його перемог. Але ніхто не думав, що матиме найкращий результат в Україні. Сашу ще після сьомого класу запрошували до Києва, в ліцей при університеті Шевченка. Але ми не хотіли у сина забирати дитинство. Вчився у нашій школі. Із шостого класу викладала в нього фізику. Усі контрольні писав на 12 балів. Тільки дві вийшло на 10, бо відволікся, коли підказував іншим. До дев"ятого був старостою в класі, а як почав їздити на олімпіади, то мусив старостат покинути. Я готувала його до олімпіад до восьмого класу, потім почали професори з Києва приїжджати у район. Такого рівня задачі, які він розв"язує на олімпіадах, я вже не розв"яжу.

Олександр засукує по лікті рукава сорочки. Каже, хотів стати кардіологом.

— До восьмого класу вчив біологію. Потім сказали, що профільним предметом на вступ у медичний буде фізика. Переключився на фізику, а рік тому її знову замінили на біологію. Я передумав поступати в медичний. Ліпше стану фізиком.

Сашу ще після сьомого класу запрошували до Києва, в ліцей при університеті Шевченка

За місяць до тестування Олександр Соболь зайняв перше місце на всеукраїнській олімпіаді з фізики.

— Вручили 500 гривень і запрошення у будь-який вуз України. Піду в університет Шевченка на фізичний. А далі дивитимуся: чи викладатиму чи займуся наукою.

На зовнішньому тестуванні з фізики і математики завдання здав на півгодини раніше, українську мову і літературу — із дзвінком.

— Довго перевіряв, чи правильно переніс відповіді на бланк, чи всі коми у творі розставив. Нікому не підказував, бо з цим строго: виставлять за двері і прийдеться рік чекати. Всі завдання були по програмі, але дуже складні. Твір писав на тему "Багатство живить тіло, а душу звеселяє споріднена праця" за висловом Григорія Сковороди. Як приклад, навів його байки "Бджола і Шершень", "Зозуля і Дрізд", кілька прикладів із життя знайомих, які пішли на роботу за великими грошима, а не за покликанням. Я вибиратиму роботу, що приноситиме задоволення.

До тестування Олександр готувався рік. Останні два місяці вчився понад 6 год. на день.

— Якщо сова, то краще вчитися ввечері, якщо жайворонок — вранці, — міркує. — Я голуб. Вчуся, коли є час. У Києві на Петрівці купував книжки з грифом Міністерства освіти, зошити з тестами. Розумову напругу знімав фізичною працею. Повчуся 3 години — і на годину на город: картоплю полоти чи буряк сапати. Вночі довше 12-ї не сидів.

Повчуся три годинки — і на годину на город: картоплю полоти чи буряк сапати

— Я раніше за нього спати лягала, — матір поправляє у кришталевій вазі білі штучні лілії. — У 2 роки Саша висипав коробку з ґудзиками і сортував по кольорах. Ще розмовляти нормально не міг, а вже казав "сірєнєвий, фіолєтовий, бордовий". У 3 вивчив алфавіт. Допомагали йому вчитися у першому класі, а з другого став самостійний. У щоденнику олівцем галочки ставив навпроти виконаних домашніх завдань.

72-річний дідусь Сашка — Євген Михайлович сідає на диван.

— Не подумайте, що він тільки наукою займався. Саша — помошник номер один. Робив минулими вихідними з батьком драбину. Через математичні формули все повищитував: яка відстань між дошками має бути, під яким кутом прибивати. Коли тримали корів, то з книжкою йшов на поле — пас і читав. Торік доїти навчився. Нам підказував, коли корова отелиться, бо з біології вивчив. Вони тут на вулиці удвох із сестрою, — киває на онуків. — Гуляти ні з ким. Якби мав із ким гратися, може, і не було б тої тяги до науки.

Місяць тому батьки підключили комп"ютер до Інтернету, щоб результати тестування перевірити.

— Але вчитися з Інтернету не ризикую — так можна й до окулярів довчитися. Краще на дивані книжками обкластися, — каже хлопець. — З української літератури люблю Нечуя-Левицького за його реалістичну прозу. А найкращий відпочинок для мене — рибалка з батьком. На дискотеку не ходжу — немає бажання. Я здогадуюся, що там робиться.

Минулого року по 200 балів на тестуванні із трьох дисциплін набрали львів"янки Наталя Вітковська і Настя Сибірна, киянин Микола Котюк, чернігівка Ірина Ганусевич. Вітковська вступила у Львівський медичний університет, Сибірна — на біофак ЛНУ ім. Франка, Котюк — на факультет інформатики Києво-Могилянської академії. Ганусевич вчиться у Московському фізико-технічному університеті.

— Я в Москву вчитися не поїду. З Києва зможу щотижня додому їздити, сестрі з домашніми завданнями допомагати, — каже Олександр Соболь.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Соболь набрав 600 балів на зовнішньому тестуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути