Польща кинула виклик Путіну

Рішення передати Україні винищувачі можна без перебільшення назвати історичним

Польща стане першою західною країною, яка поставить Україні винищувачі, заявив президент Анджей Дуда. Виступаючи у четвер у Варшаві, він сказав, що Україна отримає першу партію з чотирьох польських МіГ-29 радянської доби "в найближчі кілька днів". Очікується, що подальші поставки будуть після того, як додаткові літаки з польського повітряного флоту часів холодної війни пройдуть технічне обслуговування, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Рішення Польщі відправити винищувачі – важливий переломний момент щодо підтримки країни в її боротьбі проти російської агресії

Рішення Польщі відправити винищувачі в Україну – важливий переломний момент у міжнародних зусиллях щодо підтримки країни у її боротьбі проти російської агресії. За останній рік десятки країн відправили Україні зброю. Ця підтримка допомогла українським військам звільнити близько половини території, окупованої Росією з лютого 2022 року. Однак деякі кажуть, що західна військова допомога була надмірно обережною, а критики стверджували, що постачання зброї було ретельно відкаліброване, щоб запобігти поразкам, не будучи достатнім для забезпечення вирішальної перемоги над Росією.

Дебати про міжнародну військову допомогу Україні вперше розпочалися наприкінці 2021 року, коли геополітична напруга посилилася на тлі нарощування російських військ уздовж українського кордону. Незважаючи на поширену тривогу щодо перспектив великої європейської війни, багато країн вкрай неохоче постачали Україну зброєю. Деякі постачання зброї могли бути розцінені Кремлем як провокаційні. Також були побоювання, що будь-яка зброя, відправлена в Україну, швидше за все, потрапить до рук Росії у разі повномасштабного вторгнення. Як наслідок, початкові поставки були значною мірою обмежені видами ручної протитанкової зброї, що підходить для використання у повстанських діях проти країни-окупанта.

Чудовий успіх української армії у перші тижні вторгнення багато в чому змінив ставлення міжнародної спільноти та переконав Захід, що озброєння України зовсім не марне. Незабаром сформувалася велика коаліція з більш ніж 50 країн, і 26 квітня 2022 року на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася перша з серії регулярних зустрічей з координації зусиль надання військової допомоги.

За останній рік чітко простежується тенденція до забезпечення України дедалі досконалішою зброєю. Напередодні вторгнення Україна отримала ПТРК. Після поразки Росії навесні 2022 року у битві за Київ Україна почала отримувати артилерію та боєприпаси. Потім були реактивні системи залпового вогню HIMARS і системи ППО. Недавно західні лідери домовилися дати Україні десятки сучасних танків.

Україна відкрито просить західні винищувачі з перших днів вторгнення. Президент Володимир Зеленський зробив це питання ключовим під час свого візиту на початку лютого до Лондона, Парижу і Брюсселю. Хоча західні лідери, включаючи прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака та президента Франції Еммануеля Макрона, не виключили можливість відправлення літаків в Україну, вони вирішили відкласти будь-яке рішення з цього питання.

Історичний крок Польщі тепер може спонукати інших наслідувати її приклад і відправити свої літаки в Україну. Сусідня Словаччина недавно висловила готовність передати парк реактивних літаків радянської доби, тоді як багато хто в Києві також сподівається отримати значну кількість сучасних західних літаків НАТО із США, Великої Британії, Франції та інших країн. Це відповідало б схемі постачань зброї в Україну, коли одна країна створює прецедент, беручи на себе зобов'язання поставити нову категорію зброї до того, як це зроблять інші.

Поляки – одні з найбільших донорів військової техніки і вже поставили Україні сотні танків радянської епохи

Це не вперше, коли Польща лідирує у прагненні озброїти Україну. Поляки – одні з найбільших донорів військової техніки і вже поставили Україні сотні танків радянської доби. Вкрай важливо, що польська ініціатива також допомогла чинити тиск на Німеччину, щоб вона дала зелене світло на постачання бойових танків Leopard-2 Україні у січні 2023 року. Ця рішуча підтримка України відображає власні побоювання Польщі щодо Росії, що відроджується, і поширені у Варшаві побоювання, що Москва може знову створити загрозу безпеці Польщі, якщо Володимира Путіна не зупинять в Україні.

Україна відчайдушно потребує винищувачів, щоб підтримати свої перевантажені ВПС та підвищити шанси на успіх у довгоочікуваному весняному наступі. Він, як очікується, розпочнеться у найближчі кілька місяців. Недавні зобов'язання щодо відправки Україні значної кількості танків та бронетранспортерів мають дозволити прорвати оборонні рубежі Росії. Але потрібно більше літаків, щоб забезпечити необхідне прикриття з повітря для розширеного наступу. Також можуть знадобитися додаткові літаки, щоб збивати російські ракети, що наближаються, і посилити протиповітряну оборону країни.

Сміливе рішення Польщі дати Україні винищувачі стане своєчасним сигналом Кремлю про рішучість Заходу. Зараз Путін планує довгу війну і все ще вірить, що, зрештою, зможе пережити Захід в Україні. Кожна нова затримка з постачанням зброї зміцнює цю віру і спонукає Путіна продовжувати своє вторгнення. Єдиний спосіб переконати його у зворотному – різко збільшити швидкість та обсяг військової допомоги Україні.

Жменька польських винищувачів не стане вирішальною на полі бою. Але вони могли б переконати інші країни дати Україні більше літаків і показати Кремлю, що Захід відданий вирішальній поразці Росії

Жменька польських винищувачів, звичайно, не стане вирішальною на полі бою. Однак вони могли б відіграти дуже важливу роль у тому, щоб переконати інші країни дати Україні більше літаків, а також показати Кремлю, що Захід повністю відданий забезпеченню вирішальної поразки Росії.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі