Путін змінює сценарій. Як протистояти загрозі

Навіть різкого збільшення поставок систем ППО та боєприпасів в Україну буде недостатньо, щоб покласти край російській терористичній кампанії

Українці провели більшу частину новорічних свят у бомбосховищах, бо Росія відзначила святковий сезон, розв'язавши одні з найбільших повітряних атак за всю війну. За словами президента Володимира Зеленського, РФ запустила понад 500 ракет і дронів по цілях по Україні протягом п'яти днів - з 29 грудня, що багато хто розцінює як ознаку намірів Кремля на найближчі тижні, - пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Ця нова хвиля масштабних повітряних атак підтвердила найгірші побоювання багатьох в Україні, хто припускав, що Росія накопичує ракети для використання в новій зимовій кампанії бомбардувань. Вважається, що Москва суттєво збільшила внутрішнє виробництво ракет у рамках переходу країни до економіки військового часу, і зараз виробляє понад 100 ракет великої дальності на місяць. Виступаючи на новий рік, Володимир Путін пообіцяв "посилити" російську повітряну війну проти України.

Минулої зими Росія націлилася на цивільну енергетичну інфраструктуру України, що заморозити країну та змусити до покори. Попри те, що ця п'ятимісячна кампанія атак призвела до повних відключень електроенергії по всій Україні, вона врешті-решт не змогла зламати дух українців і натомість зміцнила волю країни протистояти російському вторгненню.

Навпаки, нова атака Путіна має ширший фокус. Цілі включають об'єкти військової та оборонної промисловості, а також житлові будинки, лікарні та торгові центри. Посилення нападів на цивільне населення вже призвело до десятків смертей. Це викликає припущення, що Росія прагне підірвати моральний дух України, одночасно принижуючи здатність країни виробляти зброю та боєприпаси, необхідні для підтримки військових зусиль країни.

Найближча мета Росії - подолати обмежені можливості ППО України. Існує небезпека, що Київ може вичерпати запаси боєприпасів для ППО у найближчі тижні

Найближчою метою Росії може бути подолання обмежених можливостей ППО України. Хоча Київ зміг значно посилити свої системи ППО з початку вторгнення майже два роки тому, але він надалі сильно залежить від партнерів щодо поповнення ракет-перехоплювачів та інших видів боєприпасів. Оскільки подальша військова допомога від США і ЄС зараз під питанням через політичні перешкоди, існує реальна небезпека, що Україна може вичерпати запаси боєприпасів для ППО у найближчі тижні.

Одна хвиля російського авіаудару легко може призвести до тисяч жертв серед мирного населення

Наслідки колапсу українського ППО були б катастрофічними. Українські сили наразі перевершили всі очікування, використовуючи широкий спектр систем ППО, наданих міжнародними партнерами. Це дозволило збивати в середньому 70-80% дронів і ракет. Однак, якщо запаси боєприпасів стануть критично низькими в кінці січня чи на початку лютого, то високопосадовці в Києві можуть бути змушені зосередити обмежені ресурси та фактично залишити більшу частину країни незахищеною. За таких обставин одна хвиля російського авіаудару легко може призвести до тисяч жертв серед мирного населення.

Чиновники в Києві добре усвідомлюють загрозу, що насувається, і в останні місяці активно шукають додаткової підтримки для ППО. Країна отримала другу систему Patriot від Німеччини в грудні, та заручилася зобов'язанням Японії постачати ракети для Patriot. Після останньої атаки Зеленський розмовляв із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, у якому головним пунктом порядку денного було постачання ракет для ППО. Раніше британці у відповідь на масовану повітряну атаку Росії 29 грудня підтвердила поставку Україні ще 200 ракет для ППО.

Офіційні особи в Києві вітають цю підтримку, але вони також визнають, що багато чого буде залежати від результату нинішнього політичного глухого кута у Вашингтоні, де прогрес щодо великого нового пакету допомоги Україні зупинився. Там увага звернена до президентських виборів у 2024 році. Якщо Конгрес не зможе розблокувати багатомільярдний пакет, то українська армія зіткнеться з низкою критичних проблем, зокрема на арені ППО.

Тим часом російські офіційні особи сподіваються, що затримки та скорочення західної допомоги разом із їхніми власними достатніми поставками ракет і дронів зроблять українські міста дедалі більш вразливими для атак. Почуття зростаючої впевненості Москви було відчутним в останні тижні, коли Путін пообіцяв боротися до перемоги, а МЗС Росії оголосило, що Україна має бути "повністю денацифікована та демілітаризована". Це з кремлівської на людську означає повну капітуляцію та підкорення України.

Щоб протистояти загрозі, Україна повинна отримати ракети великої дальності з "зеленим світлом" від партнерів для нанесення ударів по пусковим майданчикам і пов'язаних із ними цілям у Росії

Зрештою, навіть різкого збільшення поставок систем ППО та боєприпасів в Україну буде недостатньо, щоб покласти край російській терористичній кампанії. Щоб ефективно протистояти загрозі, яку несуть російські дрони та ракети, Україна повинна отримати власні ракети великої дальності разом із політичним "зеленим світлом" від партнерів для нанесення ударів по пусковим майданчикам і пов'язаних із ними цілям у Росії. Поки західні лідери будуть наполягати на обмеженні здатності України бити у відповідь по Росії, доти українці будуть змушені вести повітряну війну зі щитом, але без меча.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі