четвер, 16 березня 2023 14:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Польщі оголосив про передачу Україні перших винищувачів

Президент Польщі оголосив про передачу Україні перших винищувачів
Президенти України та Польщі Володимир Зеленський й Анджей Дуда під час зустрічі у Києві, 22 травня 2022 року. Фото: president.gov.ua

Польща найближчими днями передасть Україні чотири винищувачі МіГ-29 з обіцяних 10.

Про це заявив президент країни Анджей Дуда на спільній із чеським колегою Петром Павелом пресконференції у Варшаві 16 березня, пише "Укрінформ".

"Протягом року поступово передамо решту", – додав Дуда.

Дуда сказав, що рішення про передачу літаків було ухвалене на рівні державних органів влади, пише rp.pl.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командувач Повітряних сил ЗСУ звернувся до НАТО

"Можна з упевненістю сказати, що ми буквально в цей момент відправляємо ці МіГ в Україну. У нас на сьогодні ще є десяток таких МіГів. Це МіГи, які ми отримали на початку 1990-х років", – зазначив польський президент.

Він підкреслив, що на озброєнні польської армії ці літаки замінять FA-50 з Південної Кореї, перші з яких очікуються до кінця року. А потім до них приєднаються ескадрильї літаків F-35.

Коли Польща передасть українським військовим винищувачі, вона стане першим членом НАТО, який поставив Україні бойові літаки.

14 березня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна може надати Україні свої винищувачі МІГ протягом чотирьох-шести тижнів.

Кілька країн готові надати Україні винищувачі МІГ-29, заявив речник уряду Польщі Пьотр Мюллер. При цьому не уточнив, про які саме країни йдеться.

МіГ-29 – радянський та російський багатоцільовий винищувач четвертого покоління. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше казав, що МіГ-29 не зроблять "погоди" на полі бою. Саме тому для потреб Збройних сил України потрібні сучасні літаки. Дискусія про їх надання точиться вже тривалий час.

Зараз ви читаєте новину «Президент Польщі оголосив про передачу Україні перших винищувачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути