Що означає для України статус кандидата у члени ЄС

Переваг багато, але одна з найголовніших – Україна нарешті повертається додому, в європейську сім'ю націй

Прагнення України до європейської інтеграції буде одним із головних пунктів порядку денного майбутнього засідання Європейської ради у Брюсселі 23-24 червня. Очікується, що європейські лідери офіційно дадуть Україні статус країни-кандидата в ЄС на саміті, що стане новим етапом на довгому шляху країни до тісніших зв'язків із блоком із 27 країн, – пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Визнання України країною-кандидатом не гарантує майбутнього членства у ЄС. Справді, Україна стала б однією з низки країн із таким самим статусом. Проте це стало б значним проривом для Києва в той час, коли українці захищають свою країну від російського вторгнення у конфлікті, який значною мірою спричинений опозицією Кремля європейським амбіціям України.

Війна, розпочата Володимиром Путіним 24 лютого, знаменує собою серйозну ескалацію восьмирічної кампанії російської військової агресії проти України, що триває. Одним із ключових чинників, що провокують конфлікт, є тривога російського диктатора щодо спроб України відвернутися від Москви та інтегруватися до євроатлантичної спільноти націй.

Путін вважає, що поява європейської України спричинить потребу в подібних змін у самій Росії і стане каталізатором наступного етапу повільного, але неухильного імперського занепаду Росії. Як показує нинішнє вторгнення, він готовий піти практично на все, щоб запобігти втраті України.

Українці в більшості підтримують інтеграцію в ЄС і очікують на добрі новини від саміту цього тижня. Водночас ілюзій щодо можливості швидкого вступу немає. Atlantic Council запитав ряд експертів, що, на їхню думку, означатиме статус країни-кандидата в ЄС для України.

Можна сподіватися, що статус країни-кандидата в ЄС допоможе громадянському суспільству формувати політичний порядок денний, як це було у 2014 році

"Українці будуть справедливо натхненні статусом кандидата. Цей крок необхідний для активізації зусиль щодо проведення реформ і впливає на процес ухвалення політичних рішень в українській владі. Прогрес, досягнутий Україною в інтеграції з ЄС, відповідно до Угоди про асоціацію з 2014 року, дає чудовий старт, оскільки всі аспекти процесу розширення включені до існуючих зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію. Водночас зберігаються серйозні проблеми з верховенством права та корупцією. П'ять органів антикорупційної системи, створені після Революції гідності, показали здатність ефективно боротися з корупцією, але самі вони стали мішенню для старіших структур у судовій системі, прокуратурі та службах безпеки. Українське суспільство мобілізує величезні ресурси для протистояння російській агресії. Можна сподіватися, що статус кандидата в ЄС допоможе громадянському суспільству формувати політичний порядок денний, як це було у 2014 році. Антикорупційні інститути залишаються інституційно недоторканими, попри війну, але були змушені згорнути діяльність. Вони повинні продовжувати працювати та отримувати повну підтримку влади", – каже старший експерт зі Східної Європи у німецькому Bertelsmann Stiftung Міріам Космель.

Статус кандидата принесе фінансові переваги. Це стало б сильним сигналом світу, що Україна – приваблива інвестиційна перспектива, що пропонує сильне зростання у майбутньому

"Є низка причин, через які визнання ЄС європейських устремлінь України зараз є вкрай важливим. Перша – емоційна. Українцям потрібні добрі новини і проблиск надії у важкі часи. Друга – це чудовий шанс модернізувати країну. Вступ в ЄС пов'язаний з довгим списком умов, які вимагатимуть від Києва значного прогресу в різних галузях, від судової реформи до особистих свобод та регулювання бізнесу. Уряд зазнаватиме величезного тиску зі сторони українських ЗМІ, громадянського суспільства та західних партнерів з метою проведення реформ. Це може допомогти Україні досягти швидкого прогресу, подібно до того, яким кілька років тому став поштовх до безвізового в'їзду в ЄС, що дозволив провести десятки реформ, які інакше не були б реалізовані. Статус кандидата дасть фінансові переваги. Це стало б сильним сигналом світу, що Україна є привабливою інвестиційною перспективою, яка пропонує сильний ріст у майбутньому. У результаті, отримання статусу кандидата стане важливою віхою в зусиллях України щодо остаточного прощання з радянською спадщиною та возз'єднання з європейською сім'єю націй. Зрештою, про це і є нинішня війна", – каже головний редактор медіадому "НВ" Віталій Сич.

"Надання Україні статусу кандидата було б потужним символічним кроком, який мав би значні практичні наслідки для країни. Статус буде заслуженим визнанням прогресу реформ з 2014 року. Це послужить сигналом підтримки та підніме бойовий дух захисників України на передовій, і тих, хто живе на окупованих Росією регіонах країни. Це також дало б потужний сигнал Путіну, що Україна є частиною сім'ї ЄС і одного разу стане повноправним членом Євросоюзу. Статус кандидата принесе дорожню карту реформ, яка стане потужним важелем для громадянського суспільства, щоб підтримати імпульс реформістської програми країни. Вона включає реформування Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів разом із Конституційним судом", – каже співзасновниця Міжнародного центру української перемоги Олена Галушка.

Статус кандидата виведе Україну з геополітичної сірої зони між Євразією та Європою

"Надавши Україні статус кандидата, ЄС може дати відсіч російській агресії та давній протидії Кремлю євроінтеграції України. Росія вперше виступила проти розширення ЄС після того, як у 2009 році було запущено ініціативу "Східне партнерство". З цього часу РФ ставитися до ЄС так само вороже, як і до НАТО. Статус кандидата виведе Україну з геополітичної сірої зони між Євразією та Європою. Це твердо поставило б Україну на європейський шлях, який відводить від Москви і проекту Євразійського економічного союзу, який Путін прагнув збудувати навколо Росії, Білорусії та України. Статус кандидата став би відображенням прогресу реформ в Україні з 2014 року та заслуженим визнанням рішучості України захищати свій суверенітет та європейські устремління. Українці вперше заплатили кров'ю за європейський вибір під час революції Євромайдану, а тепер роблять це проти російських військ у найбільшому конфлікті в Європі з часів Другої світової", – каже науковий співробітник Товариства Генрі Джексона Тарас Кузьо.

"Сенс статусу кандидата в члени ЄС зрозумілий – Україна повертається додому, в європейську сім'ю націй, цінності яких поділяє, і йде від ярма жорстокого зашморгу Росії. Статус кандидата запустить нову траєкторію зростання ВВП, а також забезпечить потужний моральний імпульс для повоєнних економічних перетворень і проведення реформ. Такий крок надсилає інвесторам позитивний сигнал, що Україна рухається у правильному напрямку. У бізнесу в Росії немає майбутнього. Натомість компанії розглядатимуть Україну як основний напрямок для повоєнних інвестицій. Якщо Україні отримає статус кандидата, вона докладе максимум зусиль для проведення всіх необхідних реформ у найкоротший термін, таких як реалізація реальної та ефективної судової реформи, верховенства права, справедливого правосуддя та створення рівних умов для бізнес-спільноти. Побачимо комплексний підхід до створення сильної держави і конкурентоспроможної економіки", – каже президент Американської торгової палати в Україні Енді Хандер.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі