Путін повільно поглинає Україну

Захід має погасити імперські амбіції російського президента

У той час, як міжнародні лідери та світові ЗМІ продовжують спекулювати через останнє нарощування військової потуги Москви на кордонах з Україною, президент Росії Володимир Путін непомітно просувається вперед у повільній анексії сходу України.

Тривога щодо намірів Росії наростає з початку листопада, коли до Москви відправили директора ЦРУ Білла Бернса, щоб попередити Кремль про ціну нового вторгнення в Україну, - пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

На тлі шквалу повідомлень у пресі через побоювання можливого наступу Росії, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес недавно відвідав Київ, а його український колега Олексій Резніков вирушив до Вашингтону для переговорів з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Навіть зазвичай неконфронтаційні міністерства закордонних справ Франції та Німеччини виступили з жорсткою спільною заявою, сказавши Росії про "серйозні наслідки", якщо Москва вирішить напасти на Україну.

Російське вторгнення занурило світ у нову холодну війну. Це залишиться найсерйознішим викликом світовому порядку

Такий тип розмови через загрозливі військові маневри Москви цілком зрозумілий, але він ризикує приховати те, що Росія вже вторглася в Україну, і з 2014 року неухильно зміцнює владу над цілими регіонами країни. Протягом останніх семи років російське вторгнення занурило світ у нову холодну війну. Це залишиться найсерйознішим викликом світовому порядку, що ґрунтується на правилах. Навіть якщо Росії вдасться стриматися від початку нового наступу протягом наступних місяців.

15 листопада Путін заявив про намір продовжити неофіційну анексію східної України, видавши новий указ, який усуває бар'єри в торгівлі між окупованими Москвою регіонами і самою Росією. Цей крок отримав високу оцінку окупаційної влади на сході України, яка назвала його "серйозним кроком на шляху до інтеграції з Росією". Подія не отримала такого шуму чи уваги засобів масової інформації, як розгортання елітних кремлівських військ та російських танкових дивізій, але не менше загрожує майбутній територіальній цілісності України.

15 листопада Путін заявив про намір продовжити неофіційну анексію східної України, видавши новий указ, який усуває бар'єри в торгівлі між окупованими Москвою регіонами і самою Росією

Київ засудив указ Путіна як грубе втручання у внутрішні справи країни. У заяві МЗС України йдеться, що цей крок "ясно показує цілеспрямовану політику Росії втягувати тимчасово окуповані території нашої держави у свій економічний, політичний, виборчий та інформаційний простір". На жаль, світ здається нездатним чи не бажає визнати зловісні наслідки зусиль Росії з інтеграції східної України.

Недавнє зняття торгових бар'єрів - останній з серії кроків, ініційованих Кремлем для сприяння економічній інтеграції між окупованою східною Україною та Росією. Українські регіони, які зараз контролюються Кремлем, перейшли з української гривні на російський рубль кілька років тому. Водночас Москва надає значні фінансові субсидії для підтримки хворої економіки окупованих частин Донбасу та фінансує соціальні виплати в окупованій зоні.

Росія офіційно підтримує можливе повернення цих регіонів під контроль України. Неофіційно робить все можливе, щоб цього ніколи не сталося

Економічна інтеграція – лише один із аспектів планів Путіна щодо створення неформальної імперії на сході України. У той час, як Москва приступила до анексії Криму майже відразу після захоплення контролю над українським півостровом на початку 2014 року, Кремль прийняв значно поступовіший підхід до окупованих територій сходу України. Росія офіційно підтримує можливе повернення цих регіонів під контроль України. Неофіційно робить все можливе, щоб цього ніколи не сталося.

Протягом останніх 7,5 років населення окупованої Росією східної України зазнавало безжальної кремлівської пропаганди, яка демонізує Україну та ставить під сумнів її право на існування як незалежної держави. Школярів вчать вороже ставитися до України та вважати себе росіянами, а правозахисні групи стверджують, що вивчення української мови значною мірою зникло з системи освіти регіону.

Найзухвалішим аспектом цієї повільної анексії стала масова роздача російських паспортів українцям, які живуть на окупованому сході. Рішення про надання російського громадянства місцевому населенню, ініційоване у квітні 2019 року, за кілька днів після перемоги на виборах президента Володимира Зеленського, змінило геополітичний баланс на сході України і фактично перетворило регіон на паспортний протекторат Росії.

Найзухвалішим аспектом повільної анексії стала масова роздача російських паспортів українцям, які живуть на окупованому сході

Москва не приховує, що розглядає це штучно створене російське населення як необмежений привід для втручання у справи регіону, навіть у малоймовірному разі його майбутнього повернення під контроль України. Навесні 2021 року глава адміністрації Путіна Дмитро Козак попередив, що російські військові "будуть змушені стати на захист" російських громадян на сході України, якщо ситуація з безпекою там погіршуватиметься. За останні два роки видали понад півмільйона російських паспортів. Цей імперіалістичний паспорт є очевидною і безпосередньою загрозою суверенітету України.

Використання російського громадянства як зброї на сході України також сприяє політичній інтеграції регіону в Росію. Кампанія на парламентських виборах у Росії у вересні 2021 року проходила на всій території окупованої Москвою східної України, а, за словами уповноваженого з прав людини українського парламенту Людмили Денисової, у голосуванні взяли участь близько 230 тис. українців.

На недавніх виборах ключові постаті війни на сході України також були зведені до лав російського політичного істеблішменту. Найвідомішим із нових російських депутатів став Олександр Бородай, який уперше отримав популярність у 2014 році як прем'єр-міністр так званої ДНР.

Тепер член парламенту від путінської "Єдиної Росії" Бородай закликає до анексії решти частин східної України і пообіцяв використати своє недавно підвищене становище для просування поглиблення інтеграції окупованих частин Донбасу з Росією. Рішення Кремля відкрито прийняти такі отруйні постаті, як Бородай, є разючим відходом від колишньої політики правдоподібного заперечення, і є переконливим свідченням, що Москва взагалі не має наміру домагатися врегулювання конфлікту з Україною шляхом переговорів у найближчому майбутньому.

Нинішня окупація Росією сходу України – перманентна

Стратегія повільної анексії Путіна поки що виявилася напрочуд успішною. У той час як міжнародна спільнота була приголомшена захопленням Криму у 2014 році й останнім часом поспішила підняти тривогу через концентрацію військ поблизу українських кордонів, практично не було жодної реакції на численні дитячі кроки Кремля, які загрожують стати злочинами. Нинішня окупація Росією сходу України – перманентна.

Натомість західні лідери здебільшого обмежилися порожніми виразами "серйозної стурбованості", які давно інтерпретуються Росією як негласне зелене світло для подальших дій. Це небажання протистояти Кремлю просто увічнює проблему. Поки Захід не накладе на Москву достатні додаткові витрати, поступове поглинання української території триватиме, і країна залишиться джерелом безперервної міжнародної нестабільності.

У нинішній ситуації запобігання новому великому наступу Росії, очевидно, є короткостроковим пріоритетом. Проте міжнародне співтовариство має визнати, що зрештою йому доведеться погасити імперські амбіції Путіна в Україні, якщо воно хоче вийти за межі сьогоднішніх умов холодної війни. У міру того, як Росія все більше зміцнюється на сході України, ціна цього лише зростатиме.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі