Російський депутат викрив велику брехню Путіна про війну на Донбасі

Міжнародним ЗМІ варто звернути увагу на інтерв'ю Олександра Бородая

"У понеділок глава МЗС Росії Сергій Лавров звинуватив Київ у спробі втягнути Москву у конфлікт на сході України після ескалації бойових дій між урядовими силами і повстанцями у сепаратистському регіоні України".

Цей текст виглядає як майстер-клас кремлівської дезінформації, але насправді його опублікувало міжнародне інформаційне агентство Reuters 1 листопада 2021 року, після понад 7,5 років з моменту початку російської військової агресії проти України, - пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

У своєму вступному реченні, що складається з 33 слів, Reuters підтверджує велику брехню, що лежить в основі війни Путіна проти України, а саме, що конфлікт є виключно внутрішньою справою України, а Росія - невинний сторонній спостерігач.

Reuters підтверджує велику брехню, що лежить в основі війни Путіна проти України, а саме, що конфлікт є виключно внутрішньою справою України, а Росія - невинний сторонній спостерігач

Ця замітка Reuters в жодному разі не унікальна. Навпаки, це яскравий приклад здатності Росії маніпулювати міжнародними ЗМІ, щоб виступали як мимовільні співучасники в війні Кремля проти України.

З тієї фатальної ночі в лютому 2014 року, коли Путін вперше наказав захопити Крим, спроби Кремля приховати свою участь в ескалації конфлікту змусили багатьох міжнародних кореспондентів боротися за правильну термінологію. Це спричинило словесну війну, яка відбувалася паралельно з бойовими діями із застосуванням звичайних озброєнь. Репортерів часто звинувачували в тому, що вони не змогли правильно визначити роль Росії як підбурювача та агресора.

Свідчень про російську військову присутність на сході України дуже багато. Країни G7 визнали Росію "стороною конфлікту на сході України, а не посередником". Міжнародний кримінальний суд у Гаазі визнав військове втручання Росії у східній Україні ще в 2016 році.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі визнав військове втручання Росії у східній Україні ще в 2016 році

Попри це багато міжнародних ЗМІ продовжують вводити в оману, використовуючи терміни "проросійські сили" і "повстанці", помилково описуючи конфлікт як "українську громадянську війну".

Хибність цих термінів недавно підкреслило бездоганне джерело. 19 жовтня в інтерв'ю для каналу "Звезда Live" на Youtube, який пов'язаний з телеканалом "Звезда" міністерства оборони РФ, російський депутат Олександр Бородай виступив на підтримку бойових дій "російських військ" на сході України. Він нагадав деталі, що раніше робив Кремль в своїх спробах ввести в оману міжнародні ЗМІ та замаскувати відповідальність Москви за війну.

Бородай – не звичайний російський депутат. До того, як прийти в Думу через парламентські вибори в Росії у вересні 2021 року від партії Путіна "Єдина Росія", він був відомий тим, що влітку 2014 року обіймав посаду прем'єр-міністра так званої ДНР. Це утворена Кремлем "сепаратистська республіка" на сході України.

Бородай надалі тісно пов'язаний з військовими діями на Донбасі, навіть після свого від'їзду зі сходу України. Він обіймає посаду голови "Союзу ветеранів Донбасу" і донедавна часто робив пихаті публічні заяви про необхідність більш агресивного підходу щодо України.

Бородай – не звичайний російський депутат. Влітку 2014 року обіймав посаду прем'єр-міністра так званої ДНР

На запитання у своєму недавньому інтерв'ю, чому він так раптово залишив свою посаду в Донецьку в серпні 2014 року, Бородай відповів, що його відхід був необхідний для підтримки вигаданих заяв Кремля про "українську громадянську війну".

"У той час керівництво ДНР було дивним видовищем. Я з Москви. Мій перший заступник із Москви. Силові міністерства контролювали москвичі. Міністр оборони Ігор Гіркін теж з Москви. Це було надто відверто з погляду пропаганди", - заявив Бородай.

За його словами, той факт, що лідерами нібито українського сепаратистського руху були практично всі громадяни Росії, створював очевидні проблеми для іноземних ЗМІ та міжнародної громадської думки.

"Не було проблем із пропагандою для внутрішньої аудиторії в Росії чи на Донбасі. Але в цьому контексті ситуація в міжнародному інформаційному просторі була складнішою. Було ясно, що необхідно вибрати нових керівників республік серед місцевого населення", - сказав Бородай.

"Не було проблем із пропагандою для внутрішньої аудиторії в Росії чи на Донбасі. Але в цьому контексті ситуація в міжнародному інформаційному просторі була складнішою. Було ясно, що необхідно вибрати нових керівників республік серед місцевого населення", - сказав Бородай

Новоспечений російський депутат також багато говорив про російську участь у конфлікті загалом. У той час, як більшість російських чиновників повторюють стандартні заперечення Кремля про участь у війні в Україні, Бородай не приділив особливого інтересу таким тонкощам. Натомість він відхилив заклики інтерв'юера "Зірки Live" бути "обережнішим" з вибором слів та заявив, що так звані сепаратисти на сході України – це "російські сили".

"Я вважаю це за принципове. Вони там, на сході України – російські сили. І збройні сили Росії також є російськими силами", – сказав Бородай.

Останні його коментарі не можна назвати абсолютно безпрецедентними викриттями. Справді, той факт, що війну розпалювали росіяни та воюють російські війська, давно відомо, а сам Бородай знаний своєю імперіалістичною риторикою. Він раніше говорив про бажання Москви замінити його та інших росіян на місцевих жителів, щоб переконати Захід, що повстання на сході України було масовим явищем.

Це багато говорить про нинішній настрій безкарності в Москві, коли чинний депутат від партії Путіна почувається готовим так недбало викривати абсурдність претензій Росії на статус мирної держави щодо України.

Міжнародні кореспонденти, які прагнуть точно описати конфлікт в Україні, мають прийняти заяви Бородая близько до серця. Він не намагається приховати факту, що це війна Росії проти України, і охоче розповідає про спроби обдурити міжнародну спільноту, змусивши повірити у міф про "внутрішній український конфлікт".

Це має змусити будь-якого етичного репортера замислитись, перш ніж некритично повторити брехню Кремля в ім'я журналістського балансу.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі