Ексклюзиви
неділя, 13 травня 2007 16:47

Тоні Блер пробув прем"єром 10 років

Автор: фото: REUTERS/Tobias Schwarz
  Прем’єр Великої Британії Тоні Блер приїхав разом зі своєю дружиною Чері Буз у берлінську філармонію 24 березня цього року на святкування 50-річчя Європейського Союзу. 27 червня глава британського уряду піде зі своєї посади
Прем’єр Великої Британії Тоні Блер приїхав разом зі своєю дружиною Чері Буз у берлінську філармонію 24 березня цього року на святкування 50-річчя Європейського Союзу. 27 червня глава британського уряду піде зі своєї посади

У 1997 році партія лейбористів перемогла на виборах до британського парламенту. Тоді крісло прем"єр-міністра країни зайняв Тоні Блер. Йому було 44. Він став наймолодшим главою уряду за останні 200 років.

Блер обіцяв провести соціальні реформи, замирити конфлікт у Північній Ірландії та знизити податки. Все це він зробив. Тоні Блер 10 років був при владі, лейбористи тричі поспіль вигравали вибори.

Однак у 2001-му рейтинг прем"єра почав падати після того, як він підтримав вторгнення Сполучених Штатів Америки до Афганістану. Вкрай негативно британці поставилися й до участі країни у війні в Іраку.

У травні 2006 року Блера підтримувало лише 26% населення. До того ж навколо прем"єра розгорівся скандал — двох його соратників запідозрили в торгівлі титулами. Гроші нібито йшли для лейбористів.

Зрештою 10 травня Блер заявив, що покине свій пост. Назвав точну дату — 27 червня. Після того відправився у свій виборчий округ Седжфілд і виступив із прощальною промовою.

Пізніше прем"єр назвав свого наступника. Ним стане нинішній міністр фінансів Гордон Браун, 56 років. Останнього вважають найвпливовішою людиною в уряді. Він почав працювати разом із Блером і протримався на своєму посту найдовше в історії Об"єднаного Королівства. Традиційно міністри фінансів там міняються часто.

Британці Брауна поважають. Економічні успіхи уряду Блера пов"язують саме з діяльністю міністра фінансів. Водночас той ніколи не був публічним політиком, завжди залишався в тіні прем"єра. Про його особисте життя в пресі писали лише раз, коли запідозрили у гомосексуалізмі. Тоді Браун усе заперечив.

Декілька років тому він зустрічався з принцесою Маргаритою, старшою донькою колишнього румунського короля Михайла. Однак вони розійшлися через політику — жінці набридла постійна зайнятість Брауна. Зараз він одружений на своїй колишній помічниці Сарі Маколей. Подружжя виховує двох синів.

Блер же постійно був на публіці та на сторінках видань. Він неодноразово потрапляв до списків найсексуальніших чоловіків Великої Британії.

У молодості грав на гітарі. 1980-го одружився з Чері, якій зараз 52 роки, донькою актора Тері Буза. Сьогодні вона популярна особа у країні. Займається благодійництвом. Часом ходить на рок-концерти. Експерти кажуть, що жінка матиме таке ж політичне майбутнє, як Хіларі Клінтон.

Блери мають чотирьох дітей. Останній син Леонард народився у них шість років тому. За останні 150 років це був перший випадок, коли у прем"єра при владі з"явилася на світ дитина.

Чим буде займатися після відставки Блер і куди його родина переїде з будинку N10 на Даунінг-стріт, де традиційно живе чинний глава уряду, поки що невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Тоні Блер пробув прем"єром 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути