вівторок, 24 квітня 2018 07:50

Прем'єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян подав у відставку

Автор: REUTERS
  Поліція затримує учасника акції протесту у столиці Вірменії Єревані, 19 квітня. Люди вийшли на вулиці проти обрання прем’єр‑міністром колишнього президента країни Сержа Сарґсяна
Поліція затримує учасника акції протесту у столиці Вірменії Єревані, 19 квітня. Люди вийшли на вулиці проти обрання прем’єр‑міністром колишнього президента країни Сержа Сарґсяна

23 квітня прем'єр-міністр Вірменії 63-річний Серж Сарґсян подав у відставку. Склав свої повноваження після засідання уряду.

"Нікол Пашинян (лідер протестного руху, голова опозиційної партії "Вихід". — ГПУ) мав рацію. Я помилився. У такій ситуації існує кілька рішень, але на жодне я не піду. Це не для мене. Залишаю пост керівника країни, пост прем'єр-міністра Вірменії. Вуличний рух виник проти мого прем'єрства. Я виконую вашу вимогу", — йдеться у заяві.

22 квітня Сарґсян говорив, що залишить пост глави уряду тільки після того, як зможе гарантувати безпечний розвиток Вірменії і досягне врегулювання карабахської проблеми (напруження між Азербайджаном і населеним вірменами Нагірним Карабахом на його території триває з 1980-х, найгарячіша фаза протистояння була у 1991–1994 роках. — ГПУ).

Протести у Вірменії тривали з 13 квітня. Мітингувальники вимагали відставки колишнього президента країни й донедавна прем'єр-міністра Сержа Сарґсяна. Місцевий парламент обрав його главою уряду 17 квітня.

22 квітня Пашинян зустрівся із Сарґсяном. Перемовини тривали близько 3 хв. Лідер опозиції заявив, що згоден обговорювати лише звільнення прем'єра і безкровну передачу влади.

— Ви не уявляєте ситуацію в країні. Вона не така, якою була 15–20 днів тому. Влада у Вірменії перейшла в руки народу, — сказав Пашинян.

Сарґсян назвав його слова ультиматумом і шантажем. Залишив зустріч.

Поліція почала розганяти акцію. Затримали майже 300 учасників. Серед них — Ніколу Пашиняна та ще двох організаторів протестів. Їх звинуватили у проведенні незаконних мітингів. Місце перебування не повідомляли.

На вулицях невідомі в масках нападали на активістів і били автомобілі.

Увечері в неділю в центрі Єревана на мітинг зібралися 35 тис. осіб, за оцінками поліції. Опозиція повідомила про 160 тис. Запалили ліхтарики. Зачитали лист від Пашиняна із СІЗО. Він закликав уникати насилля та не залишатися на ніч на вулицях. О 23:00 прихильники протесту повідчиняли вікна й почали бити ложками по каструлях.

У Москві біля вірменського храмового комплексу зібралися майже 300 прихильників протестів у Єревані. Від поліції намагалися сховатися у церкві. Священики їх не впускали. Затримали близько 60 осіб. Більшість — активісти вірменських молодіжних рухів.

У понеділок 23 квітня до протестів у Єревані приєдналися студенти столичних вузів і майже 20 людей у військовій формі. Демонстранти паралізували рух у центрі міста та кількох важливих адміністративних районах.

Посольство США в Єревані закликало владу дозволити мирні акції. І розпочати політичний діалог. Віце-прем'єр Карен Карапетян зустрівся у СІЗО з Ніколом Пашиняном. Останнього та двох його соратників відпустили.

Опозиція використала нову форму протесту. Мітингувальники у різних частинах міста блокували важливі дороги й установи — постійно переходили дорогу й крокували по тротуару. Поліція не мала приводу затримувати їх. Влада не знала, як на це реагувати, вважає Олексій Куроп'ятник з експертної платформи "Майдан закордонних справ":

— Ні влада, ні опозиція не мають достатнього рівня довіри у людей, аби спиратися на підтримку більшості. Протестні настрої виявилися потужними. Однак опозиції бракує яскравого лідера, — додає він.

— Невдоволення Сарґсяном наростає у самій владній партії. Його вважають неефективним лідером, — вважає вірменський аналітик Степан Данієлян.

Серж Сарґсян був президентом країни з 2008-го. 2015 року провів конституційну реформу. Після неї основні повноваження зосереджені в руках прем'єра. Обіцяв піти з політики після закінчення президентського терміну цьогоріч. Відставка Сарґсяна була основною вимогою учасників протесту.

6 осіб затримала служба національної безпеки Вірменії 21 квітня. Їх звинувачують у підготовці вибухів під час акцій в Єревані.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути