Ексклюзиви
середа, 12 липня 2006 17:49

Абхазія чекає на паломників

Автор: фото: REUTERS/Thomas Peter
  Щороку понад мільйон паломників відвідує гору Гумбіху в Абхазії. Дістатися до неї можна лише канатною дорогою
Щороку понад мільйон паломників відвідує гору Гумбіху в Абхазії. Дістатися до неї можна лише канатною дорогою

Щороку храм святого Івана Златоуста на горі Гумбіху біля села Комани в Абхазії відвідують понад мільйон паломників. Потрапити на гору непросто — її оточує кам"яниста долина, через яку доводиться переправлятися канатною дорогою.

Одного із отців церкви IV cтоліття, проповідника Івана Златоуста, сюди вислали із Константинополя — він надто затято критикував імператорський двір за розкіш і розпусту. У Комані Златоуст провів останні роки свого життя і тут помер. У церкві його імені стоїть кам"яна гробниця святого і зберігаються його мощі.

Окрім того, тут, на горі Гумбіху, 850 року, під час єресі іконоборства при імператорі Феофілі, переховували голову пророка Івана Хрестителя.

Історія самого храму була складною. Його не раз руйнували, востаннє — під час грузино-абхазького конфлікту 1993-го. Бойовики тоді розстріляли священиків, старих і немічних, які переховувалися в церкві. Ікони продірявили автоматними чергами. Храм відбудовували та реставрували служителі монастиря.

Влада Абхазії, на території якої стоїть древній храм, сподівається, що з кожним роком святе місце відвідуватиме все більше гостей. Лише цьогоріч завдяки туристам та паломникам бюджет країни отримав $35 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «Абхазія чекає на паломників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути