пʼятниця, 20 квітня 2018 07:50

Українська церква може стати самостійною

— У нас є політична незалежність, а духовної немає, — каже релігієзнавець і філософ Олександр Саган, 51 рік. — 20 відсотків релігійної мережі контролюють ззовні, отже самостійність країни — умовна. Наслідок цього — війна на Донбасі й анексія Криму. Церковне питання є частиною національної безпеки. Доки не закриємо цей канал впливу на людей, і далі сперечатимемося, хто ми є.

Президент 52-річний Петро Порошенко попросив у Вселенського патріархату дозволу створити Українську помісну автокефальну церкву:

— Я вирішив звернутися до Вселенського патріарха з проханням про надання томосу (указ у питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу проголошують автономію в управлінні церквою. — ГПУ) для Української помісної автокефальної церкви. Сподіваюся, це рішення буде прийняте до 1030-річчя хрещення Русі (28 липня цього року. — ГПУ). Усі єпископи Української православної церкви Київського патріархату підтримали таку пропозицію. Ми повинні мати свою церкву. Незалежну від Москви.

9 квітня Порошенко зустрічався із Вселенським патріархом Варфоломієм І під час візиту в Туреччину.

— Є надія, що цей указ підпишуть і видадуть нашій церкві, — говорить релігієзнавець Людмила Филипович, 61 рік. — Такі кроки в релігійному житті стаються нечасто і вимагають сміливості з боку Вселенського патріархату.

Має відбутися Вселенський собор у Константинополі. Це рішення — не одноосібне. Російська православна церква виступить проти надання нашій статусу помісної (об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. — ГПУ). Фактично в Україні буде дві канонічні церкви — українська і Московського патріархату.

У нас помісної церкви потребують майже 20 мільйонів українців. В албанській церкві — 25 тисяч вірян. І вона має такий статус.

Якщо президент робить заяву, то мають бути певні домовленості — у результаті секретних перемовин із Вселенським патріархом.

Нас із Константинополем зв'язує родова пуповина. Звідти ми отримали християнство й перших митрополитів. Москва щодо нас — дочірня організація. Ми є матір'ю для московської церкви. Це буде відновлення історичної справедливості.

Кожен хоче потрапити в історію позитивним героєм. Патріарх Константинопольський, патріарх Філарет і Петро Порошенко, думаю, не виняток. Більш як чотири роки триває війна між Україною і Росією. Церковні питання є її частиною. Надання бажаного статусу нашій церкві укріпить Україну.

Але ми не можемо заборонити Московський патріархат. У нас багато їхніх вірян. У справах релігії лише адміністративними рішеннями чи указами не досягнеш бажаного. Треба постійно розмовляти з людьми.

— Є велика ймовірність, що українська церква отримає статус помісної, — вважає Олександр Саган. — Але питання — цього року чи наступного.

Під час президентства Віктора Ющенка були такі заяви. Однак справа не зрушила з місця. Зокрема, і тому, що різні гілки влади мали різну позицію.

Однією з умов прийняття позитивного рішення Константинопольським патріархом може бути об'єднання Київського патріархату з Українською автокефальною церквою. Про це йшлося ще наприкінці 1990-х. Минуло майже 20 років. Але це досі не зроблено.

В Україні є три православні конфесії: Українська православна церква Київського патріархату, Українська православна церква Московського патріархату й Українська автокефальна православна церква.

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи "Рейтинг" липня 2017 року, до Київського патріархату себе відносять 31% українців, до Московського — 17, до Греко-католицької церкви — 10, до інших конфесій — 2.

37% опитаних підтримують створення Єдиної помісної церкви в Україні. 18% — проти, по 23% заявили, що їм або байдуже, або взагалі не визначилися із відповіддю.

Зараз ви читаєте новину «Українська церква може стати самостійною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути