вівторок, 15 червня 2021 13:23

У Раду внесли законопроєкт про відтермінування українського дубляжу

У Раду внесли законопроєкт про відтермінування українського дубляжу
Громадськість переконана, що "Слуги народу" зривають набуття 16 липня чинності норми закону про демонстрацію на телебаченні фільмів українською мовою. Фото: Дмитро Хилюк, УНІАН

Верховна Рада на засіданні 15 червня внесла до порядку денного законопроєкти 5554 і 5554-1. Відповідну постанову підтримали 227 народних депутатів.

Законопроєкт "щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв'язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19" пропонує відкласти на невизначений термін показ фільмів українською мовою через карантин.

За постанову проголосували 212 представників партії "Слуга народу", п'ять депутатів "Голосу" та 10 позафракційних.

16 липня 2021 року має запрацювати норма мовного закону, яка зобов'язує українські телеканали дублювати та озвучувати фільми й серіали державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуги народу" хочуть вивести телебачення з-під дії мовного закону

Учора на позачерговому засіданні комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики мали розглянути законопроєкт № 4107 авторства нардепів від "Слуги народу" Євгенії Кравчук і Микити Потураєва. Депутати пропонують вивести з-під дії норм мовного закону все, що стосується мови на телебаченні, та включити до закону "Про телебачення і радіомовлення". Громадськість вважає, що так хочуть перешкодити утвердженню української в телерадіопросторі. Засідання не відбулося.

У понеділок біля будівлі, де засідають комітети Верховної Ради, громадяни зібралися на акцію протесту проти спроб "Слуги народу" скасувати перехід на українську мову з 16 липня усіх фільмів і серіалів, які транслюються на телевізійних каналах.

Учасники акції наголосили: згідно з чинним законодавством, вже з 16 липня всі фільми, серіали тощо мають транслюватися лише українською мовою. Однак цей законопроєкт взагалі виводить питання регулювання використання мови з-під мовного закону. Пропонується, щоб мовне питання на телебаченні регулювалося тільки законом "Про телебачення і радіомовлення".

Учасники акції скандували: "Заважає мова? Геть до Ростова!", "Руки геть від мови".

На сходах розмістили наклейки з фото нардепа Потураєва і написом: "Вбивця мови".

Зараз ви читаєте новину «У Раду внесли законопроєкт про відтермінування українського дубляжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути