Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2019 14:56

"На базарі говорю виключно українською" - донеччанин відмовився від російської

"На базарі говорю виключно українською" - донеччанин відмовився від російської
Сергій Свириденко почав говорити українською мовою на проукраїнських мітингах в Донецьку. Фото із Facebook героя

Донеччанин Сергій Свириденко 2014-го повністю перейшов на українську мову. Тоді брав участь у мітингах в Донецьку на підтримку України.

"Перед війною відчувалася напруга, але ніхто не думав, що до такого дійде, - розповідає Gazeta.ua Сергій Свириденко. - Займалися своїми справами. Питання мови не здавалося важливим. Але чим більше переварював його в мозку, тим більше розумів, що таки важливе. Не дарма ж її забороняли і вбивали людей. На мітингах у Донецьку проти нас звозили "понаєхавших" із Ростова. Коли вони чули українську, то кричали: "Езжайте во Львов". Вони не розуміли, що ми місцеві. Після того переконав, що потрібно розмовляти українською родичів і друзів. Тоді розійшовся поглядами і досі не спілкуюся лише з братом. Він сепаратист, живе в Києві".

Сергій Свириденко народився і більшість життя прожив у Донецьку. З дитинства говорив російською.

"Я не людина підручників. Мову вчу на практиці. Буває запрошують десь промову сказати. Завжди питаю, яка тема, але ніколи не готуюся. Ще в такому віці, коли зв'язок між язиком і мозком існує. Розумію, що говорю не ідеально. Коли вчив португальську, то зрозумів, щоб знати мову - треба балакати. Якщо щось не так скажеш, то люди поправлять. А якщо стидаться щось сказати, то не вивчиш. Із клієнтами на базарі говорю виключно українською. Якщо хтось фиркає і питає: "А пачєму ви гаварітє украинской?", то в мене самі матюки російською в голові. Як люди можуть задавати таке абсурдне запитання, коли живуть в Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сході змінилося ставлення до української - Жадан

У 2015 році служив у зоні АТО командиром гармати у 54-й окремій механізованій бригаді. Потім створив екоферму "Козацьке подвір'я". Тримає курей, свиней та кіз. Виготовляє сири та ковбаси за власними рецептами.

Актор та волонтер Мирослав Гай поскаржився на засилля російської музики в Києві.

"Якесь нашестя російської музики у Києві. Спочатку зайшов на Хрещатику до кафе "Сіті". Хороше кафе. Завжди його любив. Волає російська музика. Причому, якби ж хороша. Поставити щось інше відмовились, мовляв грає і на вулицю. Матюкнувся, каюсь, пішов", - написав він у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"На базарі говорю виключно українською" - донеччанин відмовився від російської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути