середа, 19 липня 2023 15:50

Чотири роки мовному закону: Кремінь назвав сім важливих змін

Чотири роки мовному закону: Кремінь назвав сім важливих змін
Поліпшився рівень володіння українською мовою і зросла її присутність в усіх сферах, сказав Тарас Кремінь. Фото: detector.media

У неділю минуло чотири роки, як набув чинності закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Більшість норм закону набули чинності одразу. Однак імплементація окремих статей відбувалася щопівроку, сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен назвав важливі зміни.

16 січня 2020 року набула чинності стаття 32, яка визначає застосування державної мови у сфері реклами.

16 липня того ж року – статті 22, 31, 36 та 37, що унормували застосування української у сферах науки, охорони здоров'я, транспорту, технічній і проєктній документації, діловодстві тощо.

З 16 січня 2021-го, попри скептичні прогнози і шалений опір проросійських сил, запрацювала 30 стаття, – використання української стало обов'язковим у сфері обслуговування.

У липні того ж року набули чинності статті 7 і 10, які дали старт іспитуванню на рівень володіння державної мови для державних службовців, та осіб, які хочуть набути громадянство України.

Також почали діяти статті 23 і 26, які регламентують використання державної у сфері культури, книговидавництві й книгорозповсюдженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Із 16 січня 2022 року друковані ЗМІ загальнодержавної і регіональної сфер розповсюдження в Україні видаються державною мовою (стаття 25).

"Проведена превентивна робота забезпечила виконання цієї норми закону видавцями загальнодержавних та регіональних ЗМІ. В наступному році ця вимога стане обов'язковою і для місцевих видань", – сказав Кремінь.

А з 16 липня минулого року почали діяти частини 2 і 6 статті 27, що регламентують використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах комп'ютерних програм товарів.

"Ця стаття – серед тих, що суттєво посилила статус української мови як державної і захищає права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою", – сказав уповноважений.

Повномасштабне вторгнення Російської Федерації 24 лютого 2022 року спричинило тектонічні зміни у свідомості мільйонів громадян і ще більше утвердило державну мову, сказав Кремінь.

"Реальні загрози державній мові суттєво вплинули як на поліпшення рівня володіння нею, так і на зростання її присутності в усіх сферах. Дякуючи ЗСУ, єдності нації та світу, ми рішуче йдемо вперед до успіху. Українська – мова Героїв. Солов'їна – оберіг перемоги", – заявив мовний омбудсмен.

За перші два місяці цього року найбільше звернень до мовного омбудсмена надійшло про порушення у сфері обслуговування споживачів.

У березні набув чинності закон "Про медіа", його норми посилять українську мову, сказав Кремінь.

Зараз ви читаєте новину «Чотири роки мовному закону: Кремінь назвав сім важливих змін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути