Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2018 23:21

"Пила Гітлера" і шаблі часів Наполеона: ветеран АТО показав колекцію зброї
5

Автор: Радіо Свобода
  У приватній колекції  близько 3 тисяч одиниць зброї
У приватній колекції близько 3 тисяч одиниць зброї

Львів'янин, майданівець, учасник АТО Володимир Правосудов (псевдо "Штурм") зібрав одну з найбільших мілітарних колекцій про історію українського війська за останні три століття.

У приватній колекції близько 3 тисяч одиниць зброї часів Наполеона, Першої та Другої світової воєн, а також 300 пістолетів різних років і фірм виробників, гармати, гвинтівки, шаблі, передає "Радіо Свобода".

"Зібрано шаблі з різних країн і різного періоду. Є моделі 1760 року і далі. Представлена вся Європа. Велика колекція багнетів. Серед експонатів цікава генеральська парадна шашка 1877 року і на ній вибито родинний знак. Штурмова гвинтівка Sturmgewehr 44, яка була розроблена у роки Другої світової війни і стала основою для автомата Калашникова, також у колекції. Є і гармати, кулемети, серед них MG 42 "Пила Гітлера", кращий кулемет Другої світової війни – 1200 пострілів за хвилину. "Максими", "Британець", різна зброя. Я зброю поважаю. Французький поліцейський револьвер датується1862 роком", – розповідає Володимир Правосудов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові показали виставку зброї та фотографій часів Першої світової війни

Серед експонатів також є однострої, відзнаки і нагороди, агітаційні плакати, газети, раритетні документи, поштівки, фотографії, починаючи від XVII століття і до сьогодення. Зокрема, мапи 1918 року, періоду Другої світової війни, зокрема карта Києва 1941 року, коли мости у місті вже були підірвані. Більшість плакатів, присвячених дивізії "Галичина", привезені з Європи.

Зацікавився Володимир військовою амуніцією у віці 16 років, коли побачив багнет удома.

"Це, напевно, справа цілого життя. Пригадую той багнет у бабці, яким кололи свиней. Виявляється, то був німецький і тоді мені стало цікаво, а чим він відрізняється від радянського чи австрійського. Дід і стрийко розповідали мені, чим цей багнет корисний у господарстві. А потім побачив німецький шолом, з якого їли кури. Так і втягнувся у колекціонування. Коли з'явились якісь гроші, то купував, почав цікавитись історією, займався реконструкцією боїв", – каже Володимир Правосудов.

Автор: Радіо Свобода
  Володимира Правосудов протягом двох років воював в «Айдарі» в штурмовій афганській роті
Володимира Правосудов протягом двох років воював в «Айдарі» в штурмовій афганській роті

Зброя та амуніція з його колекції не раз використовувались під час зйомок документально-історичних фільмів. Володимир був постановником військових сцен у стрічках "Бій за Маківку", "Хроніка УПА", "Золотий вересень", "Легіон. Хроніка Української галицької армії 1918 –1919", "Жива". Одним із перших був створений ним у 2009 році кліп про УПА "Машинґвери".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В музеї порівняли українських козаків із японськими самураями

Володимир Правосудов віддавна хоче створити військовий музей, щоб зібрані ним речі побачили люди. Восени унікальну колекцію він надасть для експозиції в "Будинку воїна" у Львові, де раніше розташовувався російський культурний центр (по сусідству з УПЦ (МП). Сподівається, що відкриє мілітарний музей у Львові на свято Покрови, у День захисника України.

Автор: Радіо Свобода
  Восени унікальну колекцію він надасть для експозиції в «Будинку воїна» у Львові
Восени унікальну колекцію він надасть для експозиції в «Будинку воїна» у Львові

"Багато всього лежить у коробках і чекає експозиції в новому музеї. Цей музей має бути відкритим простором для учасників бойовий дій, для спілкування, зустрічей, нагородження, презентацій. Моя колекція – це нагадування про Україну, про боротьбу українців протягом останніх 300 років. На жаль, у нас застаріле поняття музею. Я хочу зробити сучасний музей, розставлю експонати по періодах боротьби", – зазначає він.

Для ілюстрації сучасних подій в Україні у Володимира Правосудова зібралась чимало експонатів з Майдану, а також з війни на Донбасі. Протягом двох років, від травня 2014 року воював в "Айдарі" в штурмовій афганській роті. Пройшов найважчі бої, виходив із котлів, воював за Луганський і Донецький аеропорти. Двічі був поранений і повертався знову на службу.

Автор: Радіо Свобода
  Зброя та амуніція з його колекції не раз використовувались під час зйомок документально-історичних фільмів
Зброя та амуніція з його колекції не раз використовувались під час зйомок документально-історичних фільмів

"Боронити свій край – це обов'язок справжнього чоловіка, а довелось мені воювати від Станиці Луганської до Горлівки, всюди був. Їхав зі своєю зброєю і патронами", – наголошу він.
Після того, як Володимира Правосудова комісували зі Збройних сил України через стан здоров'я, він допомагав і до нині допомагає бійцям.

У столичному Національному заповіднику "Софія Київська" представили виставку "Козацька Покрова". Експозиція складається з козацької холодної зброї, перснів-печаток, перначів та наконечників списів ХIV-XVII століття. Серед особливих експонатів - гармата кінця ХVI століття.

Зараз ви читаєте новину «"Пила Гітлера" і шаблі часів Наполеона: ветеран АТО показав колекцію зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути