пʼятниця, 13 березня 2015 16:23

У Львові показали виставку зброї та фотографій часів Першої світової війни
15

250 оригінальних пам'яток періоду Першої світової війни та 200 фотографій того часу показали 12 березня у Львівському історичному музеї на виставці "Пам'ятати, щоб не повторити!".

На виставці висвітлено розвиток військової техніки та фортифікацій, зброя та спорядження армій, втягнутих у воєнний конфлікт. Можна оглянути гвинтівки та карабіни з від'ємними багнетами, кулемети, пістолети та револьвери різних моделей, статутна та саморобна холодна зброя. Представлена підбірка різноманітних систем гранат, елементи спорядження, уніформи, документи. Інша частина виставки представляє події у Галичині під час Першої світової війни.

Візуальний ряд виставки доповнюють понад 200 фотографій зі збірки Львівського історичного музею. Ни них зображені митрополит Андрей Шептицький, доктор Тадеуш Рутовський, архикнязь Вільгельм Габсбург, штабс-капітан Петро Нестеров, генерал-полковник Едуард фон Бьом-Ермолі, генерал-ад'ютант Микола Миколайович Романов та інших.

"Перша світова війна — глобальний збройний конфлікт, який мав вирішальний вплив на подальшу світову історію. Галичина стала частиною Східного фронту Великої Війни, ареною, на якій сходилися армії Австро-Угорської та Російської імперій. Виставка приурочена до військових баталій за гору Маківка, які відбувалися у квітні-травні 1915 року. Також ми хотіли висвітлити події у Львові та Галичині в контексті європейських воєнних баталій 1914—1918 рр. А також донести застереження людству - "Пам'ятати, щоб не повторити", - кажуть організатори виставки.

При підготовці виставки близько 40 музейних предметів були відреставровані або пройшли профілактичні роботи у музейних реставраційних майстернях. Для повнішого розкриття теми виставку доповнено пам'ятками з приватних збірок. Триватиме виставки два місяці.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали виставку зброї та фотографій часів Першої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути