середа, 17 липня 2013 14:00

Татарські ятагани, свинячий меч, козацькі литаври - найбагатша колекція зброї зберігається у львівському "Арсеналі"
12

Фото: Фото: Ольга Швед

Єдиний в Україні Музей зброї "Арсенал" розташований у Львові, в оборонній споруді  16 ст.  Міський арсенал зведено впритул до високого муру міських укріплень у 1555 році з великих кам'яних блоків. Тут відливали гармати, поряд— розміщувався склад боєприпасів. У вежі, яка примикала до арсеналу, мешкав міський кат, тут же відбувалися допити і катування. У 1768-1770 роках в  арсеналі були ув'язнені гайдамаки— учасники українського визвольного повстання. Після вступу до Львова австрійців 1772 року будівлю арсеналу остаточно переобладнали на тюрму. З 1981 року в арсеналі розміщується Музей зброї — єдиний музей такого зразка в Україні .

Найширше представлена холодна зброя: ножі, кинджали, мечі, шаблі, шпаги, сокири, алебарди, булави, чекани, перначі. Велика кількість багато оздоблених шабель, ятаганів, кинджалів, шпаг, багато яких виготовлені з дамаської сталі. Є всі типи середньовічних мечів: поясні, півтораручні, дворучні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили звук бойової труби галлів, яка залякувала римські легіони

Величезні дворучні мечі 16 ст. використовували при обороні фортець для збивання штурмових драбин, ними була озброєна охорона полководців та прапора. Цікавим є півтораручний меч 14 століття, голівку руків'я якого оздоблює латунний хрест - знак Тевтонського ордену. Його виготовили майстри приблизно у 1350-1380 роках. Власник дворучного меча мав встигнути обрубати піки супротивника при лобових атаках, а при штурмі фортеці - збивати драбини.

Меч кабанячий (свинячий, мисливський) з'явився в Німеччині для полювання на кабана, від того і отримав свою назву. Клинок такого меча мав неординарний вигляд — на три чверті це, практично, кований стержень, а решта довжини клинка — це розширення, схоже на лопатку, що закінчується вістрям. На кабанів із таким мечем йшли дуже героїчні мисливці, адже він важив по кілька кілограмів і володіти мечем було складно.

Є у музеї й екзотична зброя: озброєння і обладунок японського самурая, малайський кріс з хвилястим обертовим клинком, при виготовленні якого застосовували метеоритне залізо, африканська зброя, індійські кинджали, ятагани.  Цікавими експонатами є зброя африканських народів - кидальні списи 18-19 століття та дерев'яний щит із буйволячої шкіри 18 століття.

Коротко-клинкова зброя представлена стилетами, ножами, а також кинджалами народів Кавказу.

Можна оглянути зразки вогнепальної зброї, починаючи від найдавнішої з гнотовими замками і закінчуючи першими зразками револьверів Кольта і Лефоше. Є й дуельні набори з двох однакових пістолетів. Набір дуельний 1842 року виготовлений у Бельгії майстром М. Шомоном. Два пістолети із сріблом та позолотою містилися у оксамитовій скриньці, інкрустованій слоновою кісткою і черепашачим панциром. Скринька вигаптувана зсередини та покрита гравюрами зовні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Німеччині археологи виявили найдавнішу зброю

Є чимало цікавих зразків захисного озброєння. Це кольчуги, панцирі, щити, шоломи. Перлиною музейної збірки є обладунки "крилатих гусарів" — основної ударної сили військ Речі Посполитої 17-18 ст. Обладунок — вдале поєднання найкращих досягнень західноєвропейського та східного озброєння. Його успішно використовували як проти легкої кінноти Сходу, так і важкої Заходу.

Більшість гармат в експозиції - вироби львівських людвисарів і відлиті тут-таки, в арсеналі. Окрім зброї представлена виставка голограм старовинних орденів, виконаних з автентичних нагород, які зберігаються у фондах Львівського історичного музею. Відвідувачі можуть побачити голографічні зображення орденів святого Андрія Первозванного, Золотого Руна, Почесного леґіону та багатьох інших відомих нагород Європи й Азії.

У приміщенні Арсеналу зберігається цінна пам'ятка львівського ливарництва — статуя архангела Михаїла, виготовлена майстром Каспаром Франке. Свого часу вона прикрашала портал Королівського арсеналу у Львові (1638 р.).

Зараз ви читаєте новину «Татарські ятагани, свинячий меч, козацькі литаври - найбагатша колекція зброї зберігається у львівському "Арсеналі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути