пʼятниця, 22 лютого 2013 14:58

На Кавказі у могилі воїна знайшли безліч золота віком більше 2 тисяч років
8

Фото: Фото: livescience.com

У горах на Кавказі в Краснодарському краї виявлена ??могила воїна, а також безліч золотих прикрас і зброю, повідомляє LiveScience. Вік знайдених предметів складає більше 2 тис. років.

Серед цікавих знахідок - два бронзових шоломи, виявлені на території некрополя. Один шолом, від якого збереглися фрагменти, мав зображення кривих баранячих рогів. На іншому шоломі були знайдені різні зображення у вигляді ліній, зигзагів й інших складних фігур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У горах на стоянках первісних людей знайшли кістки жирафа та слона

Хоча некрополь був розграбований, могила воїна виявилася недоторканою. У похованні археологи виявили залізний меч довжиною 91 см, який був направлений вістрям до тазу воїна. Ще один більш короткий меч довжиною 48.5 см, імовірно, знаходився в піхвах, які не збереглися. Піхви прикрашала плоска брошка розміром 5 см, інкрустована агатом. У могилі також була знайдена золота застібка з гірським кришталем. Поряд з останками вояка дослідники знайшли останки трьох коней, корови і дикого кабана.

Некрополь був виявлений недалеко від селища Мезмай. Грабіжники знайшли поховання в 2004 році, археологи приступили до розкопок в 2005 році.

Судячи зі знайдених артефактів, вік поховання складає близько 2.2 тис. років. Некрополь використовувався досить довгий час - з 3 в. до н.е. по 2 ст. н.е. Дослідники відзначають, що предмети складно віднести до якоїсь певної культури. Ці люди жили високо в горах. Не виключено, що вони мали торговельні зв'язки з іншими довколишніми державами, наприклад, Грузією та Вірменією. Хоча цей народ відчув вплив грецької культури, він підтримував свій власний устрій життя, говорить Валентина Мордвінцева з Інституту археології Академії наук України.

Зараз ви читаєте новину «На Кавказі у могилі воїна знайшли безліч золота віком більше 2 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути