вівторок, 05 лютого 2013 11:05

У могилі сибірської принцеси-діви знайшли намисто Клеопатри
6

Фото: Фото: fedpost.ru

Ювелірну прикрасу з надзвичайно яскравого кольорового скла знайшли в 2400-річній могилі в Сибіру. Імовірне походження намиста - Стародавній Єгипет, повідомляє fedpost.ru.

Археологи дали намисту прізвисько "Намисто Клеопатри" - воно було виявлене на скелеті 25-річної жінки. Вчені припускають, що вона була незайманою жрицею. Незважаючи на те, що вона була виявлена ??під час розкопок, які проводилися дев'ять років тому, зображення безцінних сімнадцяти намистин було продемонстровано тільки зараз, оскільки були знайдені в горах Алтаю археологом Оленою Бородовською.

Сибірські вчені опублікували фотографії в надії знайти експертів з усього світу, які будуть в змозі визначити точне походження намиста. "Ця прикраса має вражаюче розмаїття квітів, красиві відтінки глибокого й світлого жовтого і синього", - сказав професор Андрій Бородовський з Інституту археології та етнографії в Новосибірську.

"Я працював з Алтайськими старожитностями протягом більше 30 років, і це намисто, мабуть, найкрасивіша річ, яку коли небудь вдавалося виявити", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сакська принцеса" імовірно таки належала до кола знаті

Професор Бородовський сказав, що складні намистини були зроблені за допомогою техніки Мільфіорі, яка включає в себе виробництво скла з тростин або стрижнів з різнокольоровими шарами, побачити які можна, тільки розрізавши їх. Вважається, що це ювелірні вироби часів правління єгипетської цариці Клеопатри, яка померла в 30 році до нашої ери, однак професор Бородовський має намір знайти фахівців, щоб вони допомогли йому точно визначити вік прекрасної знахідки. Передбачається, що власниці намиста було 25 років, коли вона була похована з бісером навколо шиї. Вона була, як вважають, жінкою "блакитної крові" і походила з шановного племені або клану.

"Цілком імовірно, що вона була жрицею, - говорить професор Бородовскій, - На це також вказує і бронзове дзеркало, яке було виявлено в її могилі".

"До дзеркала додавалися бронзовий ланцюжок і підвіски, а також безліч жертовних кісток з невеликим ножем м'ясника. Це означає, що це дзеркало ототожнювало живу істоту, що вказує на його магічні функції. А якщо вона виконувала певні священні функції, вона, можливо, була незайманою, не мала сім'ї і належала до зовсім іншої соціальній сфери", - пояснює професор.

Зараз ви читаєте новину «У могилі сибірської принцеси-діви знайшли намисто Клеопатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути