субота, 23 грудня 2017 18:10

Пістолі карпатських опришків і мечі скіфських жінок-воїнів показали на виставці української зброї
34

Пістолі карпатських опришків, турецькі порохівниці, карабіни і ятагани, які були на озброєнні кубанських козаків
Фото: Валерій Шмаков
Китайських мечі 5-2 століття до н.е потрапили до скіфів як трофей
На виставці представлено понад 300 одиниць озброєння від часів скіфів до сьогодення
Є і сучасні протитанкові гранатомети, які використовують бійці АТО на сході України
На виставці представлено понад 300 одиниць озброєння від часів скіфів до сьогодення

У Золочівському замку на Львівщині відкрилась виставка української зброї Ukrania Militariсa.

Експозиція демонструє безперервність української воїнської традиції протягом тисячоліть. Тут представлено понад 300 одиниць озброєння від часів скіфів до сьогодення.

"Найдавніша зброя яка є на виставці – це мідні сокири трипільців, виготовлені у бронзовий вік. Також можна побачити зразки з каменю та кременю. За традицією, кожен воїн повинен був сам виготовити свою зброю", - розповів археолог, доктор історичних наук Михайло Відейко.

Бронзові вістря списів, кинджали та мечі було відлито в епоху Троянської війни. Їх захопили племена з України, які брали участь у цій війні.

"Кіммерійська та скіфська доба представлена вже залізною зброєю, якою користувалися грізні вершники, шляхи походів яких виходили далеко за межі сучасної України. Так, два китайських мечі 5-2 століття до н.е знайдені на території Криму, потрапили до скіфів як трофей. Такі мечі можна побачити в фільмі "Битва біля Червоної скелі". Трофейні однолезові гетські мечі любили скіфські жінки-воїни. У 20% скіфських жіночих поховань можна знайти вістря стріл, меч або спис", - каже Михайло Відейко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові показали виставку зброї та фотографій часів Першої світової війни

Лицарські кольчуги, дворучні мечі та стилети представляють епоху середньовіччя. Також можна побачити й зброю XIX – XX століття як пістолі карпатських опришків, турецькі порохівниці, карабіни і ятагани, які були на озброєнні кубанських та задунайських козаків. Є і сучасні протитанкові гранатомети, які використовують бійці АТО на сході України та прапори проросійських бандформувань захоплені у бою. Окрім цього експонуються давні військові карти, документи УНР, золоті скіфські прикраси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реконструктори показали тисячолітню історію українського війська

На Західній Україні виставка такого масштабу відбувається вперше і триватиме рік часу – до 22 грудня 2018 року.

"Ця зброя передає як візуальний так і духовний образ українського лицарства. Сьогодні важливе розуміння нашими громадянами, що ми не просто народ землеробів, а й воїнів, який воював протягом усього свого існування і був щитом Європи", - зазначив співорганізатор виставки начальник штабу Національного корпусу Львівщини Святослав Сірий.

У столичному Національному заповіднику "Софія Київська" представили виставку "Козацька Покрова". Експозиція складається з козацької холодної зброї, перснів-печаток, перначів та наконечників списів ХIV-XVII століття. Серед особливих експонатів - гармата кінця ХVI століття.

Зараз ви читаєте новину «Пістолі карпатських опришків і мечі скіфських жінок-воїнів показали на виставці української зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути