субота, 11 листопада 2017 23:24

Традиційну і сучасну Японію показали у Мистецькому арсеналі
17

Фото: Богдан Пошивайло

Виставка традиційного і сучасного японського мистецтва "Уявний путівник. Японія" відкрилась 9 листопада у столичному Мистецькому арсеналі. За допомогою картин, посуду, одягу, звукових та медійних інсталяцій автори проекту показали основні поняття "країни сонця, що сходить".

"Всі ми маємо певні кліше про Японію. Спочатку звертаємось до традиційної культури, яка містить образи нінзя, самураїв, кімоно. У цій виставці хотіли показати інший бік Японії – інноваційний, технологічний", - каже Юлія Ваганова, куратор проекту.

Вся експозиція поділена на вісім залів, які присвячені одному з понять японської культури – це Порожнеча, Острів, Сад, Форма, Бакемоно, До, Пори року та Мейшьо.

Автор: Богдан Пошивайло
 

У першому залі представлена робота молодого японського художника Норімічі Хірікави "(Не)Зворотній". На великому екрані запускається відео з чорним чи світлим фоном і кольоровими плямами і стрілами, що рухаються і складаються у довільні сукупності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Токійський автосалон: які інноваційні автомобілі з'являться на вулицях міст

"Це робота про великий вибух, початок. Складний алгоритмічний дизайн, який має близько трьох мільйонів комбінацій. Всього у відео, яке транслюється на екрані, є більше 900 фрагментів. Кожен триває три секунди, які запускаються під звукове відстукування", - розповідає художник і куратор проекту Андрій Лінік.

У кількох залах представлені колекції японського мистецтва українських державних музеїв Києва, Львова, Одеси, Дніпра, твори з бібліотек та приватних збірок.

Автор: Богдан Пошивайло
 
Автор: Богдан Пошивайло
 

"Третя зала присвячена японському саду, - пояснює Юлія Ваганова. Спеціально для виставки токійська садівнича компанія Kosugi Zogen за три дні встановила інсталяцію традиційного абстрактного пейзажу. – Це океан з островами. Сад присвячений темі буддизму, який поширений у Японії. У центрі композиції три скелі. Найбільша символізує Будду, дві менші – Бодгісаттви. Загальний концепт саду – реальний світ і потойбічний.

Всі сади, які надихаються буддизмом, мають основні спільні елементи. Такий і наш сад – він асиметричний, простий, абстрактний. У ньому Будда з двома Бодгісаттвами йдуть стежкою з уявного світу у реальний. Вони збираються забрати душу з нашого світу до раю. Ще два камені за дерев'яним тином символізують бесіду Будди і душі померлого про те, чи хоче вона бути перенесеною до раю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камікадзе-ветерани поділилися своїми спогадами

Звукові та візуальні інсталяції сучасного мистецтва доповнюють колекції старовинного японського посуду, ілюстрацій, зброї.

Київська колекціонера Ангела Бетельгейзе на виставці представила 10 експонатів з власного зібрання кімоно. Це одяг початку ХХ-го століття.

Автор: Богдан Пошивайло
 

В останній залі відвідувачі можуть спробувати себе у традиційних японських іграх, намалювати комікси та створити фігури у стилі орігамі.

Виставка "Уявний путівник. Японія" триватиме до 17 листопада.

З 1 січня 2018 року Японія спростить візовий режим із Україною для власників звичайних закордонних паспортів.

Зараз ви читаєте новину «Традиційну і сучасну Японію показали у Мистецькому арсеналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути